ΜΥΘΟΣ: Μόνο οι ασθενείς με τάσεις αυτοκαταστροφής χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η φαρμακευτική αγωγή δεν απευθύνεται μόνο στους ασθενείς με τάσεις ή ιδέες αυτοκαταστροφής. Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να βοηθήσουν όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν να γίνουν καλά, να ζουν και να απολαμβάνουν τη ζωή τους όπως αυτοί επιθυμούν.
ΜΥΘΟΣ: Η κατάθλιψη εμφανίζεται πάντα ως αντίδραση σ'ένα δυσάρεστο γεγονός της ζωής, όπως ένα διαζύγιο, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου,μια αποτυχία σε κάτι που για εμάς είχε σπουδαία σημασία ή η απώλεια της εργασίας.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η κατάθλιψη μπορεί, πράγματι, να πυροδοτείται από δυσάρεστα γεγονότα ζωής, αλλά αυτό δε συμβαίνει πάντοτε. Στην εμφάνισή της εμπλέκονται και συμβάλλουν και βιολογικοί παράγοντες, όπως η διαταραχή της ισορροπίας βιοχημικών ουσιών του εγκεφάλου, που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές.
ΜΥΘΟΣ: Αν κάποιος δεν καταφέρει να συνέλθει από την κατάθλιψη,τότε αυτός είναι ένας αδύναμος χαρακτήρας.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η κατάθλιψη δεν υποδηλώνει ότι κάποιος είναι αδύναμος χαρακτήρας. Αντίθετα, σε κάποιες μορφές της προσβάλλονται οι εξωστρεφείς,συνεπείς και δημιουργικοί συνάνθρωποί μας,δηλαδή άτομα με σταθερή, υγιή και λειτουργική προσωπικότητα.
ΜΥΘΟΣ: Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα προκαλούν εθισμό και αλλαγή της προσωπικότητας.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα αντικαταθλιπτικά δεν προκαλούν εθισμό,ούτε αλλαγή της προσωπικότητας. Αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία, ο ασθενής, με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού, μπορεί να διακόψει τα φάρμακα, χωρίς να προκύψει κανένα πρόβλημα.
ΜΥΘΟΣ: Αν κάποιος που έχει κατάθλιψη κάνει απλά υπομονή και περιμένει, η νόσος θα περάσει.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η κατάθλιψη μπορεί να μην υποχωρήσει από μόνη της. Σε μερικούς ασθενείς,αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα,μπορεί να διαρκήσει για χρόνια. Η κατάθλιψη στις σοβαρότερες τουλάχιστον μορφές της είναι μια βιολογική νόσος που απαιτεί βιολογικά μέσα -φάρμακα- για να αντιμετωπιστεί.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου