Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

'Αυτόχειρας'…

Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα έδρας. Οι «πράσινοι» έχασαν από τη Σιένα με 84-79, στο δεύτερο μεταξύ τους προημιτελικό της Ευρωλίγκας, που έγινε στο κλειστό του ΟΑΚΑ και έδωσε την ευκαιρία στην πρωταθλήτρια Ιταλίας να ισοφαρίσει σε 1-1 τη σειρά και να πάρει πλεονέκτημα ενόψει των δύο αγώνων στην Τοσκάνη. Μπορεί το "τριφύλλι" να βρέθηκε μπροστά με 15 πόντους διαφορά, 55-40, όμως δεν μπόρεσε να το κρατήσει μέχρι το τέλος, αφού στην τέταρτη περίοδο, οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράνοβιτς "αυτοκτόνησαν", χαρίζοντας τη νίκη στους φιλοξενούμενους.

Σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ από 18.000 φίλους, ο Παναθηναϊκός... ήθελε τη νίκη κόντρα στη Σιένα, ώστε να κάνει το 2-0 και να πάρει ένα μεγάλο προβάδισμα για την πρόκριση του στο Final-4. Κοντά στο σκορ ήταν και οι δύο ομάδες στις αρχές του αγώνα, με τους Ιταλούς να έχουν σκοράρει μόνο από τη γραμμή του φάουλ, 4-3. Ο Σπανούλης με τρίποντη "βόμβα" έδωσε προβάδισμα τεσσάρων πόντων στην ομάδα του, 7-3, με τον τεχνικό των φιλοξενούμενων, Σιμόνε Πιανιτζάνι, να "πονοκεφαλιάζει", καθώς ο Εζέ, 6:59’ πριν το τέλος φορτώθηκε νωρίς νωρίς με τρία φάουλ. Η απόδοση του Παναθηναϊκού ήταν φανερό σε όλους ότι είχε "πέσει" και αυτό κατάφερε να το εκμεταλλευτεί η Σιένα, αφού με το κάρφωμα του Ρες έκανε το 9-8 (5:19’). Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Το χρονόμετρο έδειχνε 4:06’ και στο παρκέ μπήκε ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από όλο τον κόσμο στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Οι Ιταλοί είχαν "πάρει μπροστά" για τα καλά και, με ένα σερί 7-0, κατάφεραν να "ανεβάσουν" τη διαφορά στους πέντε πόντους, 20-15, με τον Ρες να βρίσκεται σε εξαιρετική μέρα, έχοντας σημειώσει εννέα πόντους, μέχρι εκείνο το σημείο, (1/1 διπ., 1/2 τριπ., 4/4 βολές). Στο τέλος της πρώτης περιόδου, ο Φώτσης, από τη γραμμή των 6,25, κατάφερε να μειώσει στους τρεις πόντους, βάζοντας ξανά τους «πράσινους» δυνατά στο παιχνίδι.

"Φωτιά" στο ΟΑΚΑ, με τον Ντρου Νίκολας στις αρχές της δεύτερης περιόδου να φέρνει στα ίσα το ματς με τρίποντο, 24-24. Ο Αμερικανός ήταν ασταμάτητος και με τρίποντες "βόμβες" δεν άφηνε στη Σιένα κάνει την… αθόρυβη δουλειά της, 27-27. Πρώτος σκόρερ ο γκαρντ του «τριφυλλιού», έχοντας σημειώσει εννέα πόντους, όλους από τη γραμμή των 6.25 (3/5 τριπ.), 6:54’ πριν το ημίχρονο. Πλέον, ο Παναθηναϊκός θυμήθηκε τον καλό εαυτό του και, έχοντας επιβάλλει τον ρυθμό του, πέρασε μπροστά στο σκορ με 36-29, με ένα μικρό σερί 7-0. Τα προβλήματα για τους φιλοξενούμενους δε σταματούσαν, αφού μετά τον Εζέ ήταν η σειρά του Σάτο να φτάσει τα τρία φάουλ. Οι «πράσινοι» οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια, έχοντας ένα μικρό προβάδισμα πέντε πόντων, 43-38. Επιστροφή και για τον Λαβρίνοβιτς, ο οποίος αγωνίστηκε για περίπου 4:00’, χωρίς να προσφέρει κάτι.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε εντυπωσιακά στην τρίτη περίοδο και ανέβασε τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό πόντων, 53-40, τη μεγαλύτερη στο παιχνίδι. Ασταμάτητοι οι «πράσινοι», ήταν κυρίαρχοι μέσα στο παρκέ, χωρίς να αφήνουν κάποιο περιθώριο στη Σιένα, ώστε να αντιδράσει και να μπει ξανά δυνατά στο παιχνίδι. Οι «πράσινοι» συνέχιζαν να διευρύνουν και άλλο το σερί τους (10-0), φτάνοντας στο 55-40! Πραγματικός κυρίαρχος απέναντι σε μία Σιένα, όπου οι παίκτες της ήταν απελπιστικά άστοχοι, χωρίς να έχουν μπει καλά στο παρκέ, στο δεύτερο μέρος. Όμως, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού οι Ιταλοί "έπιασαν στον ύπνο" τους γηπεδούχους και, με σερί 8-0, μείωσαν στους οκτώ, 58-50. Ο Στόουνρουκ με τρίποντο, λίγο πριν το τέλος του δεκάλεπτου, μείωσε ακόμα περισσότερο, 61-55, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση.

Πλέον, όλα παίζονταν εδώ, στην τέταρτη και τελευταία περίοδο… Ο Παναθηναϊκός έκανε το απίστευτο! Βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 15 πόντους και επέτρεψε στη Σιένα να τον φτάσει τους τρεις, 63-60, με το τρίποντο του Λαβρινοβιτς, περίπου 8:00’ πριν το τέλος του αγώνα. Όμως, στην αμέσως επόμενη επίθεση, το «τριφύλλι» απάντησε, με τον Περπέρογλου να μην αστοχεί από τα 6.25, 66-60. Το παιχνίδι είχε πάρει "φωτιά", με τη Σιένα να παίζει σαν «δαιμονισμένη» και να μειώνει στο καλάθι, 68-66! Εκπληκτικό παιχνίδι και από τις δύο ομάδες… Ο ΜακΙντάιρ συνέχισε το "βιολί" του και, όντας, ο κύριος εκφραστής των προσπαθειών της Σιένα, μαζί με τον Καουκένας, έκαναν ότι ήθελαν μέσα στο παρκέ. Οι φιλοξενούμενοι, με επιμέρους σκορ 7-2, μείωσαν μόλις στον έναν πόντο, 70-69. Το άγχος ήταν φανερό στους παίκτες του Παναθηναϊκού, αφού οι φιλοξενούμενοι είχαν πάρει τα "ηνία" του παιχνιδιού και, έχοντας μείνει 3:20 για το τέλος, βρέθηκαν μπροστά με πέντε, 75-70. Οι «πράσινοι» προσπάθησαν να "επιστρέψουν" στο παιχνίδι, όμως το καλάθι του Λαβρίνοβιτς 1:28’ πριν το τέλος, ήταν "μαχαιριά", 79-73. Η Σιένα διατήρησε τη διαφορά μέχρι το τέλος, φτάνοντας στη σπουδαία νίκη με 84-79, με τους γηπεδούχους να μην πιστεύουν ούτε οι ίδιοι, πως κατάφεραν να… υποστούν τέτοια "καθίζηση"!


Τα δεκάλεπτα: 21-24, 43-38, 61-55, 79-84

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 11 (2), Περπέρογλου 9 (1), Μπατίστ 16, Φώτσης 4 (1), Χατζηβρέττας, Νίκολας 13 (3), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 2, Πέκοβιτς 13, Γιασικεβίτσιους 11 (1)

ΣΙΕΝΑ (Σιμόνε Πιανιτζιάνι): Ντόμερκαντ 2, ΜακΙντάιρ 24 (2), Φίνλεϊ 2, Εζέ 2, Καραρέτο 4, Σάτο 4, Λαβρίνοβιτς 9 (1), Καουκένας 22 (1), Ρες 9 (1), Λεχτάλερ, ΜακΝτόναλντ, Στόουνρουκ 6 (1)

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan