Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Συνδικαλισμός και στο Στρατό ;



Θα το δούμε και αυτό. Συναγερμός για παραβίαση του εναέριου χώρου και οι πιλότοι να ....απεργούν.
Ασκήσεις στο Αιγαίο που τα πλοία δεν θα μετέχουν γιατί οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί ηλεκτρονικού πολέμου θα ... απεργούν.


Όλα τα πράγματα έχουν μια αρχή. Από κάπου γεννιούνται και με την πάροδο του χρόνου ... ενηλικιώνονται.
Έτσι και ο συνδικαλισμός στον Στρατό. Πριν τέσσερα χρόνια είχε γίνει η πρώτη προσπάθεια μιας ομάδας μόνιμων αξιωματικών για την ίδρυση συνδικαλιστικού σωματείου στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Συγκεκριμένα το 2005 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την 5265/2005 απόφασή του είχε κάνει δεκτή την αίτηση ίδρυσης της Ένωσης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Όμως, τον Ιανουάριο του 2006 ο τότε εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης υπέβαλε έφεση στο Εφετείο Αθηνών και πέτυχε αναστολή της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι έγινε κακή ερμηνεία του Συντάγματος, που επιτρέπει το συνδικαλισμό στα σώματα ασφαλείας.


Παρόλο που και η παράγραφος 2 του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περιορίζει το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι όταν πρόκειται για την εθνική και τη δημόσια ασφάλεια, οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος δεν ... πτοήθηκαν.

Έτσι πέτυχαν με την υπ' αριθμόν 1575/2008 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, να ... επανέλθουν.

Με την ονομασία «Σύνδεσμος Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων» πέτυχαν να θεωρηθεί νομότυπη η δημιουργία τους και να εγκριθεί το καταστατικό τους.
Το μυστικό είναι ότι πουθενά στο καταστατικό λειτουργίας του σωματείου δεν αναφέρεται η λέξη «συνδικαλισμός» ή κάποια έννοια που να μπορεί να ερμηνευτεί ως απόπειρα παρέμβασης στις συνθήκες εργασίας!

Αυτά ως προς το ...καταστατικό.Στην πράξη όμως ; Διάβασα μια δήλωση του εκ των ιδρυτών του ΣΥΣΜΕΔ, συνταγματάρχης κ. Σπύρου Σταματόπουλου.«Ο Σύνδεσμος δεν αποτελεί συνδικαλιστικό φορέα και δεν έχει πολιτικά κίνητρα. Ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα των στελεχών, τον τρόπο προώθησης των προβλημάτων τους και την επίλυσή τους. Μέλη του είναι όλοι οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και απόστρατοι, ανεξαρτήτως κομματικών “πιστεύω”, σώματος και βαθμού…».

Όμως....τα ίδια αναφέρει και το καταστατικό της ΓΣΕΕ! Δεν αναφέρει ότι έχουν πολιτικά κίνητρα αλλά ότι ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα των εργατών και την βελτίωση των συνθηκών εργασία τους. Που διαφέρουν; Ποιος κοροϊδεύει ποιόν;
Η κα. Βάσω Παπανδρέου , μια πολιτικός με πείρα, πριν φωτογραφηθεί περιχαρής με τα μέλη του ... «σωματείου», μήπως θα έπρεπε να αναλογισθεί τι ... γεννιέται και σε τι θα μετεξελιχθεί ;


Σημεία των καιρών . Κάποτε ,ενώ τα είχα προβλέψει, πίστευα ότι δεν θα προλάβω να τα ζήσω εγώ, αλλά σίγουρα τα παιδιά μου. Έκανα λάθος ! Οι καιροί τρέχουν με ... μεγαλύτερη ταχύτητα απ` ότι πίστευα !

politis-gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan