Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

66,5% των Σκοπιανών εμμένουν στο όνομα θυσιάζοντας ΝΑΤΟ και ΕΕ

Bookmark and Share
Σύμφωνα με αποτελέσματα δημοσκόπησης η πλειοψηφία των κατοίκων της ΠΓΔΜ, συγκεκριμένα το 66,5%, θεωρεί πιο σημαντική τη διαφύλαξη του συνταγματικού ονόματος από την ένταξη της χώρας σε ευρωατλαντικούς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό της Γραμματείας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της ΠΓΔΜ και διεξάχθηκε τηλεφωνικά, στις 3 και 4 Ιουλίου, σε δείγμα 1.100 ατόμων. Να τονίσουμε ότι τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με την εθνική καταγωγή των ερωτηθέντων.



--

Συγκεκριμένα το 77,8% των Αλβανών της χώρας θεωρούν ότι η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντική από τη διατήρηση του ονόματος ενώ το 82,1% των Σλαβομακεδόνων υποστηρίζει το αντίθετο.

Από διαφορετική σκοπιά προσέγγισαν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της όμορης χώρας. Ο δημοφιλέστερος τηλεοπτικός σταθμός της ΠΓΔΜ, «Α1» τα χαρακτήρισε ανησυχητικά ενώ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον αντιπρόεδρο Βάσκο Ναούμοφσκι, για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση την προβολή των ευρωπαϊκών αξιών καθώς και τη σημασία τους για το μέλλον της χώρας.

Σε αντιδιαστολή με τον τηλεοπτικό σταθμό, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια» τόνισε ότι η αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, αποτελεί τον κύριο λόγο της επιφυλακτικότητας των κατοίκων της ΠΓΔΜ σχετικά με την ένταξή τους στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς।


newscity1

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan