Πειράµατα που έγιναν µε εγκεφαλικά κύτταρα ποντικών έδειξαν ότι η επαφή µε µια χηµική ουσία, η οποία περιέχεται σε πολλά προϊόντα που χρησιµοποιούµε καθηµερινά, εµποδίζει την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων.
Πρόκειται για τη χηµική ουσία methylisothiazolinone (ΜΙΤ), η οποία ανήκει σε µια οµάδα ουσιών που ονοµάζονται βιοκτόνα και χρησιµοποιείται ευρέως σε κρέµες χειρός, σαµπουάν, βαφές µαλλιών κι άλλα καλλυντικά (για να αποθηκεύονται για µεγάλο χρονικό διάστηµα χωρίς να αναπτύσσονται βακτήρια) ενώ ανάµεσα στα άλλα χρησιµοποιείται σε εργοστάσια παραγωγής χρωµάτων, κόλλας, καθώς και σε βιοµηχανικά συστήµατα ψύξης νερού για να σκοτώνει τα µικρόβια.
Τα αποτελέσµατα της συγκεκριµένης µελέτης παρουσίασε πριν από λίγες µέρες...
ο καθηγητής Νευροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου του Πίτσµπουργκ, Elias Aizenman, στο ετήσιο συνέδριο της αµερικανικής εταιρείας Κυτταρικής Βιολογίας που
πραγµατοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.
Σε προηγούµενα πειράµατα είχε βρεθεί ότι η χηµική αυτή ουσία µπορεί να προκαλέσει ερεθισµό σε ευαίσθητα άτοµα, καψίµατα στο δέρµα και δερµατίτιδα, όµως ο Aizenman µάς δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαµε µαζί του, ότι δεν µπόρεσε να βρει καµιά πληροφορία σχετικά µε τις επιπτώσεις της χηµικής αυτής ουσίας στην ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων. «Μέχρι στιγµής δεν είχαν γίνει τέτοιου είδους πειράµατα µε το ΜΙΤ».
Ο Aizenman είχε δηµοσιεύσει το 2003 στο περιοδικό Neurosience µιαν άλλη έρευνα, χρησιµοποιώντας τότε στα πειράµατά του σχετικά µεγάλες δόσεις ΜΙΤ, οι οποίες και «σκότωσαν τα περισσότερα από τα νευρικά κύτταρα του ποντικού µέσα σε 10 λεπτά».
Επειδή πολλές χηµικές ουσίες είναι τοξικές σε µεγάλες δόσεις, ο Aizenman και η οµάδα του ξεκίνησαν να δοκιµάζουν πολύ µικρότερες δόσεις για µεγάλη χρονική περίοδο, µιµούµενοι έτσι την περίπτωση ανθρώπων που εκτίθενται σε ΜΙΤ καθηµερινά, όπως για παράδειγµα αυτοί που εργάζονται σε εργοστάσια που φτιάχνουν καλλυντικά, χρώµατα, βαφές, κόλλες κ.λπ., ή όπου αλλού η συγκέντρωση της συγκεκριµένης χηµικής ουσίας είναι υψηλή.
Οι ερευνητές εξέθεσαν αναπτυσσόµενους νευρώνες ποντικού σε 1 micromolar ΜΙΤ (που ισοδυναµεί µε ένα γραµµάριο της χηµικής αυτής ουσίας διαλυµένο σε περισσότερο από 8.000 λίτρα νερού) για λίγο περισσότερο από 18 ώρες.
«Οι αναπτυσσόµενοι νευρώνες βγάζουν νευρίτες για να συνδέονται µεταξύ τους τα κύτταρα. Οµως µετά την έκθεση στο ΜΙΤ κάθε νευρίτης είχε µεγαλώσει µόνον κατά το ήµισυ». Ο Aizenman θεωρεί ότι το ΜΙΤ φαίνεται να στοχεύει ένα ειδικό ένζυµο, το οποίο είναι υπεύθυνο για να ξεκινήσει η ανάπτυξη του νευρίτη. Καίτοι η ανακάλυψη του Aizenman αφορά τις επιδράσεις του ΜΙΤ σε νευρικά κύτταρα (και µάλιστα σε καλλιέργεια) εµβρύου ποντικού, η ανακοίνωσή της έχει ταράξει και έχει προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις στην επιστηµονική κοινότητα.Η µεγαλύτερη ανησυχία των
επιστηµόνων έγκειται τις επιδράσεις που µπορεί να έχει το ΜΙΤ σε ανθρώπους που έρχονται σε επαφή καθηµερινά µε αυτήν την ουσία, όσο και στο νευρικό σύστηµα ενός αναπτυσσόµενου εµβρύου, και πιθανά επιπτώσεις σε όλους µας, µια και όλοι χρησιµοποιούµε προϊόντα που περιέχουν ΜΙΤ.
«Η ουσία αυτή απορροφάται εάν τη φάµε, την αναπνεύσουµε ή έρθει σε επαφή µε το δέρµα.
Θα συµβούλευα λοιπόν µιαν έγκυο να µη δουλεύει σε ένα εργοστάσιο όπου χρησιµοποιείται αυτή η χηµική ουσία, επειδή µπορεί να προκύψει κάποια ανωµαλία στην ανάπτυξη του νευρικού συστήµατος του εµβρύου».
Ο Aizenman πιστεύει ότι η µελέτη του αποκαλύπτει έναν εν δυνάµει κίνδυνο. Τα σαµπουάν περιέχουν συγκέντρωση ΜΙΤ 100 µε 200 φορές περισσότερο από ό,τι χρησιµοποίησε στο πείραµά του. Αλλά παραδέχεται ότι πιθανώς αυτοί που χρησιµοποιούν σαµπουάν ή κοντίσιονερ, για παράδειγµα, µπορεί να µην έχουν επιπτώσεις, όπως αυτοί που εκτίθενται στην ουσία λόγω δουλειάς.
«∆εν γνωρίζουµε εάν η µακρόχρονη έκθεση σε προϊόντα που περιέχουν ΜΙΤ είναι επικίνδυνη. ∆εν µπορώ να πω ότι τα προϊόντα που περιέχουν ΜΙΤ είναι ασφαλή, αλλά ούτε ότι δεν είναι. Υπάρχει εξαιρετικά λίγη πληροφόρηση σχετικά µε το τι µπορούν να κάνουν αυτές οι ουσίες κι ανησυχώ γιατί δεν έχουν γίνει τα κατάλληλα πειράµατα. Απαιτούνται ακόµη και επιδηµιολογικές έρευνες, όπου θα πρέπει να µελετηθούν άνθρωποι µε αυτισµό κι άλλες νευρολογικές ασθένειες, ώστε να αποκαλυφθεί εάν υπάρχει κάποια σχέση µε την έκθεση του εµβρύου στη χηµική αυτή ουσία».
Σύµφωνα µε το National Institute of Health των ΗΠΑ η ουσία ΜΙΤ περιέχεται σε σαµπουάν, ενδεικτικά όπως τα Head and Shoulders, Suave και Clairol, καθώς επίσης σε κοντίσιονερ µαλλιών Pantene, στις βαφές µαλλιών της Revlon και σε µία πληθώρα άλλων γνωστών και µη προϊόντων (πλήρης λίστα προϊόντων που περιέχουν ΜΙΤ µπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα http: //householdproducts.nlm.nih.gov/cgi-bin/household/).
«Η US Enviromental Protecion Agensy (ΕΡΑ) φαίνεται ότι δεν απαιτεί πειράµατα όσον αφορά τις πιθανές βλάβες που µπορεί να προκληθούν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήµατος από διάφορες ουσίες για να δώσει άδεια κυκλοφορίας σε κάποιο προϊόν. Πιθανώς υπάρχουν ουσίες γενικής χρήσης που µπορούν να καταστρέφουν το νευρικόσύστηµα», λέει ο Aizenman. Αυτή τη στιγµή ο Aizenman προσπαθεί να επαναλάβει τα πειράµατά του σε ζωντανά ζώα, ώστε να βρει ακριβώς µε ποιο τρόπο το ΜΙΤ επιδρά στους νευρώνες.
thenetwar
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου