Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Διατηρούσαν εργάτες "υπό συνθήκες σκλαβιάς"

Μια αγροτική εταιρία, η Lima Araujo Agropecuaria, καταδικάστηκε στη Βραζιλία να καταβάλει πρόστιμο ύψους 2,21 εκατ. ευρώ διότι 180 εργαζόμενοί της βρίσκονταν σε "κατάσταση σκλαβιάς", ανακοίνωσε το Ανώτατο Εργασιακό Δικαστήριο της χώρας. Το πρόστιμο είναι το υψηλότερο που έχει επιβληθεί ποτέ για "σκλαβιά" εργαζομένων, σημείωσε σε ανακοινωθέν του το δικαστήριο. Από τις εγκαταστάσεις τις επιχείρησης απελευθερώθηκαν "εννιά ανήλικοι και ένα παιδί σε κατάσταση φτώχειας ανάμεσα στους 180 [συνολικά]", στην πολιτεία Πάρα, κατά την ίδια πηγή. Οι αρχές έκαναν εφόδους σε δύο ασιέντας [αγροκτήματα] της εταιρίας από το 1998 ως το 2002.



--
Επιθεωρητές διαπίστωσαν πολλαπλές παραβιάσεις του νόμου, όπως το γεγονός ότι δεν προσφερόταν νερό στους εργάτες, ότι ζούσαν σε καλύβες από πηλό με ψάθινες οροφές χωρίς αποχέτευση, δεν είχαν είδη πρώτης ανάγκης και ότι δεν παρεχόταν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άρρωστους εργαζόμενους.

Εκτιμάται πως περίπου 25.000 άνθρωποι στη Βραζιλία εργάζονται σήμερα υπό συνθήκες σκλαβιάς. Το 2002, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για την εξάλειψή της. Το 2009, η κυβέρνηση διέσωσε περίπου 3.000 εργαζόμενους υπό συνθήκες σκλαβιάς σε όλη τη χώρα.

Ο δικαστής Λουίς Φιλίπε Βιέιρα ντε Μέγιου Φίλιου δήλωσε ότι η απόφαση θα πρέπει να παραδειγματίσει όχι μόνο την ίδια την εταιρία αλλά και όλους όσοι εκμεταλλεύονται εργαζόμενους με ακραίο τρόπο.

Η συμπεριφορά της εταιρίας, είπε ο δικαστής, ήταν "απολύτως κατακριτέα, απευθείας επίθεση και περιφρόνηση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια".



i-reportergr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan