Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ο πλανήτης ξεμένει από ήλιο


Σε περίπου 20 με 30 χρόνια από τώρα, ο πλανήτης δεν θα έχει πια καθόλου αποθέματα σε ήλιο, υποστηρίζει ο φυσικός Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αυτό θα είναι καταστροφικό για το νοσοκομεία και τις βιομηχανίες. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής, εξειδικευμένος φυσικός στο ήλιο, Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον, τόνισε πως η άκρατη εκμετάλλευση του χημικού αυτού στοιχείου μπορεί να συντελέσει στην ολοκληρωτική εξαφάνιση του, μέσα στην επόμενη γενιά...

Το υγρό ήλιο είναι ζωτικής σημασίας στην ψύξη των υπεραγώγιμων μαγνητών στους αξονικούς τομογράφους. Δεν υπάρχει υποκατάστατο, γιατί καμία άλλη ουσία δεν έχει τόσο χαμηλό σημείο βρασμού.

Επιπλέον, παίζει τεράστιο ρόλο στην κατασκευή των LCD και των οπτικών ινών.

Οι τομογράφοι μπορούν να ανακυκλώνουν το ήλιο, όμως συχνά το αέριο αποβάλλεται, καθώς θεωρείται φτηνό στις δαπάνες των νοσοκομείων. Μάλιστα, οι χειριστές των ιατρικών οργάνων το αποβάλλουν τόσο συχνά όσο σκάνε τα μπαλόνια ηλίου σε ένα παιδικό πάρτι.

Για τη Γη, λέει ο Ρίτσαρντσον, χρειάστηκαν 4,7 δισεκατομμύρια χρόνια για να συγκεντρώσει τις ποσότητες ηλίου... και μέσα σε 100 χρόνια ο άνθρωπος της έχει εξαντλήσει!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan