Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Απιστία


Έρευνες έχουν δείξει ότι 32% των ανδρών και 19% των γυναικών έχουν ή θα ήθελαν να έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις.

Μία από τις βασικές αιτίες διαζυγίου σήμερα είναι η απιστία. Πολλές σχέσεις διαλύονται με αφορμή μία εξωσυζυγική σχέση του ενός συντρόφου χωρίς όμως να είναι η αιτία, τις περισσότερες φορές. Η εμπειρία στους χώρους της συμβουλευτικής ζευγαριών μας φέρνει συχνά μπροστά στις συνέπειες της απιστίας έχοντας κατά κύριο λόγο να αντιμετωπίσουμε το θυμό, την απόρριψη και την απογοήτευση του απατημένου συντρόφου που δύσκολα θα αποδεχτεί και θα αναλάβει και τις δικές του ευθύνες μέσα στη σχέση...

Αίτια

  • Η έλλειψη επικοινωνίας και κατανόησης συχνά οδηγεί στην ψυχική και σωματική απομάκρυνση του ζευγαριού.
  • Η ρουτίνα και οι υποχρεώσεις. Πάντα η σχέση θέλει χρόνο και τρόπο ώστε να ανανεώνεται. Παραμελώντας το σύντροφο και παραμένοντας προσκολλημένοι στην εργασία και στις καθημερινές υποχρεώσεις, ουσιαστικά παραμελούμε την προσωπική μας ζωή.
  • Ανικανοποίητη σεξουαλική ζωή. Πολλές φορές χάνεται το σεξουαλικό ενδιαφέρον μέσα στη σχέση ή εμφανίζεται κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία και οι σύζυγοι δυσκολεύονται "να αγγίξουν" το πρόβλημα με αποτέλεσμα να δημιουργείται όλο και μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους.
  • Επιβεβαίωση. Πολλοί άνθρωποι μέσα από περιστασιακές εξωσυζυγικές σχέσεις νιώθουν επιθυμητοί και επιβεβαιώνουν τη φιλαρέσκειά τους.
  • Η γοητεία του απαγορευμένου.

Τα άτομα που διατηρούν εξωσυζυγικές σχέσεις βιώνουν συχνά μία δυσάρεστη κατάσταση προσπαθώντας μέσα από δικαιολογίες και ψέματα να μην αποκαλυφτούν αλλά και να "κλέψουν" χρόνο από τη μόνιμη σχέση τους. Φόβος και ενοχή είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα απέναντι στο/η μόνιμο σύντροφο για τους περισσότερους που διατηρούν μία κρυφή σχέση. Σε πολλές περιπτώσεις τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα όταν ο ερωτικός ή η ερωτική σύντροφος αρχίζει να έχει απαιτήσεις και τότε μπορεί να βρεθεί εγκλωβισμένος/η στις επιλογές του.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα άτομα που απιστούν δεν επιθυμούν να διαλύσουν το γάμο τους.

Ο απατημένος σύζυγος
Οι συνέπειες της αποκάλυψης της εξωσυζυγικής σχέσης, είναι απρόβλεπτες.Ο απατημένος σύζυγος βιώνει συναισθήματα εγκατάλειψης, ταπείνωσης, απογοήτευσης, αδυναμίας και απόρριψης. Νιώθει θύμα, βγάζει θυμό στο σύντροφο του αλλά και στον εαυτό του που δεν είχε αντιληφθεί το γεγονός.

Τα αρνητικά συναισθήματα είναι αυτά που κυριεύουν μετά την αποκάλυψη της κρυφής σχέσης. Δύσκολα θα προσπαθήσει να αναγνωρίσει και δικές του/τις ευθύνες, κλονίζεται η εμπιστοσύνη και γίνεται δυσπιστος/η για ότι θετικό έχει βιώσει με το σύντροφό του /της.

Η εξωσυζυγική σχέση δεν πληγώνει μόνο τον απατημένο σύντροφο αλλά και τον άλλο. Η ρομαντική αγάπη δεν έχει συνήθως χρονική αντοχή. Η μυστικότητα που χαρακτηρίζει μία σχέση, δημιουργεί δραματικές και διεγερτικές εμπειρίες, χωρίς μακρόχρονη διάρκεια. Η μυθοποίηση της σχέσης στηρίζεται στο ρομαντισμό, την έλλειψη οικειότητας και δέσμευσης, εξαιτίας της μη συμβιωτικής σχέσης, άφθαρτη από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα.

Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα να αποκατασταθεί ο γάμος και η σχέση ακόμη και μετά από μία τόσο τραυματική εμπειρία, αν, αντί της ασυγκράτητης έκφρασης αρνητικών συναισθημάτων, υπάρξει διάλογος, αμοιβαία συγνώμη και κατανόηση, ανάληψη ευθυνών και γνήσια διάθεση και από τους δύο συζύγους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan