Η τρόικα πιέζει για ΦΠΑ 13% στα τρόφιμα
Έντονες πιέσεις προκειμένου να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και σε μια σειρά από υπηρεσίες από το 11% που είναι σήμερα στο 13% προκειμένου να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία επιπλέον του 1 δισ. ευρώ εντός του 2011 δέχεται πλέον η Ελλάδα από την τρόικα των δανειστών μας, αλλά κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ώρα μάλιστα που σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, ο φόρος αυτός δεν ξεπερνάει το 6%.
Η πίεση αυτή δεν είναι τυχαία. Ερχεται την ώρα που.... η υστέρηση των εσόδων ήδη έχει προσεγγίσει στο 9μηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου τα 1,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να γίνει εντονότερη καθώς επίκειται μεταξύ άλλων και η αναθεώρηση των ελλειμμάτων για το 2009 και το 2010 από τη Eurostat (για το 2010 εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 8% από 7% που έχει προϋπολογιστεί με βάση το μνημόνιο). Μάλιστα στην κυβέρνηση αναμένουν ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας (θα έλθουν στην Ελλάδα στις 16 Νοεμβρίου, δηλαδή την επομένη του δεύτερου γύρου των εκλογών, προκειμένου να έχουν τις τελευταίες συναντήσεις τους με τον υπουργό Οικονομικών), λίγα 24ωρα προτού ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου καταθέσει στη Βουλή τον Προϋπολογισμό του 2011, θα εντείνουν τις πιέσεις τους, με δεδομένο ότι «έσοδα δεν έρχονται από πουθενά».
Ετσι, για το 2011 δεν αποκλείεται κατόπιν πιέσεων των αξιωματούχων του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚT:
Να αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 11% στο 13% σε μια σειρά προϊόντα που αφορούν κυρίως στο καλάθι της νοικοκυράς. Από τις αυξήσεις θα εξαιρεθούν τα φάρμακα. Μάλιστα δεν αποκλείεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις των κοινοτικών, από τον Ιανουάριο του 2012 ή το 2013 να καταργηθεί ο συντελεστής του 11% και όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες να έχουν ΦΠΑ 23%, τουλάχιστον για όσα χρόνια θα επιτηρείται η ελληνική οικονομία.
Να περικοπούν τα επιδόματα που λαμβάνουν κυρίως οι εργαζόμενοι στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ (ΟΣΕ κ.λπ.). «Δεν είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος με μόρφωση Δημοτικού να έχει ετήσιες αποδοχές της τάξης των 70.000 ευρώ και ένας συνάδελφός του στο Δημόσιο να παίρνει τα μισά», λένε χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών. Ετσι το πιθανότερο είναι ότι θα οριστεί πλαφόν στις αποδοχές (μισθοί και επιδόματα) και στις ΔΕΚΟ, όπως έγινε και στο Δημόσιο.
Να καταργηθεί ή να μειωθεί αισθητά που είναι και το πιθανότερο σενάριο ο φόρος πολυτελείας στα αυτοκίνητα. Αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με τις αναπροσαρμογές στο Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης (ΕΤΤ) στα Ι.Χ. έως 1.600 κ.ε.
Οι χώρες που μας επιτηρούν έχουν μονοψήφιο ΦΠΑ στα βασικά είδη
Εάν οι πιέσεις της τρόικας γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση, σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν σημαντικά οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής, όπως το αλεύρι, το γάλα, το ψωμί, αλλά και σε ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, ιατρικές υπηρεσίες, σε όλα δηλαδή τα αγαθά και τις υπηρεσίες που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 11%.
Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι πρόκειται για μία «υποχρέωση» που όμως παράλληλα συνιστά μεγάλη αδικία.
Κι αυτό διότι οι χώρες που επιτηρούν την Ελλάδα έχουν επιλέξει μειωμένους συντελεστές (ακόμη και στο 5%) για βασικά είδη. Για την ακρίβεια στη Γερμανία επιβάλλεται ΦΠΑ 7% στα τρόφιμα, στη Γαλλία είναι ακόμη πιο χαμηλός, στο 5,5%, ενώ το ψωμί στη γειτονική Ιταλία φορολογείται μόνο με 4%. Σε όλα τα τρόφιμα στην Ισπανία ισχύει συντελεστής 4%, στην Κύπρο 5% και 8,5% στη Σλοβενία. Πέρα από τα τρόφιμα, οι αποκλίσεις και οι αδικίες υπάρχουν και σε άλλα είδη που επιβαρύνουν την τσέπη του ελληνικού νοικοκυριού. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ στην Ελλάδα τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου φορολογούνται με 21%, στη Βρετανία και στην Πορτογαλία ο συντελεστής φορολόγησης είναι μόνο 5%. Στα πιο πολλά κράτη εξαιρούνται του ΦΠΑ οι ιατρικές και οι κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ. στην Ιρλανδία, στην Κύπρο, στη Σουηδία, στη Φινλανδία, στη Βρετανία και στη Μάλτα).
Πάνω από 3 δισ.βγαίνουν από την τσέπη μας
Στη Βρετανία εξαίρεση έχουν λάβει ακόμη και τα παιδικά ρούχα και παπούτσια, τα βασικά είδη διατροφής και η ύδρευση. Μειωμένους συντελεστές (5%) επιβάλλουν η Βρετανία και η Πορτογαλία στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο. Στον τουρισμό, οι ανταγωνίστριες χώρες Πορτογαλία και Ισπανία επιβάλλουν συντελεστή 5% και 7% αντίστοιχα στα ξενοδοχεία (η Ισπανία και στα εστιατόρια, ενώ η Γαλλία φορολογεί με 5,5% τις υπηρεσίες αυτού του είδους).
Βάσει μελέτης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου υπολογίζεται σε 1,04 δισ. ευρώ η επιβάρυνση των καταναλωτών σε περίπτωση τελικά που το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να αυξήσει τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ από 11% που είναι σήμερα σε 13%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) και με βάση τους τζίρους του 2008, η επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 13% θα είναι 568 εκατ. ευρώ στη χονδρική και 473 εκατ. ευρώ στη λιανική, συνολικά δηλαδή 1,042 δισ. ευρώ. Βέβαια με δεδομένο ότι η κατανάλωση έχει υποχωρήσει σε ποσοστό έως και 5%, είναι αμφίβολο εάν για το 2011 τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι από την αύξηση του ΦΠΑ από το 10% στο 11% που είναι σήμερα η επιβάρυνση για τον καταναλωτή υπολογίζεται σε 805 εκατ. ευρώ. Συνολικά η επιβάρυνση από την τελευταία αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ σε 11% και 23% με βάση τους τζίρους στο λιανεμπόριο καθώς και στο εμπόριο αυτοκινήτων ανέρχεται, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, σε 1,044 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά η επιβάρυνση από τις δύο συνεχόμενες αυξήσεις του ΦΠΑ έχει υπολογιστεί σε 3 δισ. ευρώ
Πηγή
To ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων στη Μέση Ανατολή
Πριν από 3 ώρες
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου