Σαρωτικές απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη δεσμευτεί στην τρόικα ότι θα προχωρήσει σε περίπου 300.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2013. Οι απολύσεις θα ονομαστούν «καταργήσεις θέσεων» και θα γίνουν στο πλαίσιο εξοικονόμησης λειτουργικών δαπανών του κράτους και βέβαια με τη δικαιολογία της επιτακτικής ανάγκης «για να...
μην πληγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι».
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χρεώσει και αυτό το μέτρο.... στην τρόικα και να το εντάξει στην επικείμενη αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους του 2009 από την Eurostat. Τα νέα μέτρα είναι προ των πυλών και το Μαξίμου επιχειρεί να τα ρίξει στις «αμαρτωλές μέρες της κυβέρνησης της Ν.Δ., που ευθύνεται για τις αναθεωρήσεις».
Με το σλόγκαν, λοιπόν, «δεν φταίμε εμείς, αλλά οι προηγούμενοι», η κυβέρνηση επιχειρεί να διασωθεί πολιτικά ενόψει των δημοτικών εκλογών και να κρύψει πίσω από τις αναθεωρήσεις τις αστοχίες του οικονομικού επιτελείου στους στόχους του 2010. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η δέσμευση για το πογκρόμ των απολύσεων δόθηκε εδώ και εβδομάδες, στο πλαίσιο των συναντήσεων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με την ηγε σία του ΔΝΤ. Πριν δηλαδή έρθει το ραβασάκι από την Κομισιόν ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος θα είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου.
Η κυβέρνηση, βλέποντας ότι έχει χάσει τον έλεγχο των οικονομικών εξελίξεων, επιχειρεί να αποσπάσει δέσμευση για νέο Μνημόνιο το συντομότερο δυνατόν με την – αυτονόητη – δικαιολογία ότι η ήδη εξωπραγματική εξυπηρέτηση της δανειακής σύμβασης θα επιβαρυνθεί περαιτέρω με τις αναθεωρήσεις.
Η συνταγή των δραστικών περικοπών θέσεων εργασίας είναι το ψωμοτύρι του ΔΝΤ, που την έχει εφαρμόσει σε όλες τις χώρες με τις οποίες υπέγραψε δανειακή σύμβαση. Μόνο που άλλα κυβερνητικά στελέχη – πλην του Παπακωνσταντίνου – έχουν δεσμευτεί δημοσίως ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά μόνο μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και λοιπούς δημόσιους οργανισμούς.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την Τρίτη μέτρα για στήριξη της ανεργίας, όμως φαίνεται ότι όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης εντάσσονται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας.
Τι κρύβει ο επίτροπος;
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο «Π» ότι η δήλωση του επιτρόπου δεν ήταν καθόλου τυχαία, ούτε του ξέφυγε. Αντιθέτως ήταν προγραμματισμένη διότι ο Ρεν έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα με την τροπή που πήραν οι έρευνες της Eurostat για τα στοιχεία. Τόσο ενοχλήθηκε, μάλιστα, που έδωσε εντολή να αυξηθεί η μόνιμη παρουσία κοινοτικών ελεγκτών στην Ελλάδα ώστε να κάνουν φύλλο και φτερό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε καθημερινή βάση.
Η τελική αναπροσαρμογή του ελλείμματος για το 2009
παραμένει αδιευκρίνιστη καθώς, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, εκτός από τα παραποιημένα στοιχεία που έστελνε η Νέα Δημοκρατία, παρατηρήθηκε και έλλειψη «σωστής πληροφόρησης» και από το νυν οικονομικό επιτελείο. Ήδη το «Π» έχει γράψει για τα τεχνάσματα που ακολουθούνται από το ΥΠΟΙΟ, με παρακρατήσεις επιστροφών, μεταφορές κονδυλίων, ώστε να συγκρατηθούν οι εκροές.
Εμμέσως πλην σαφώς το είπε και ο ίδιος ο επίτροπος δηλώνοντας ότι μόλις τον Σεπτέμβριο, όταν η Eurostat απέκτησε αυξημένες αρμοδιότητες στους ελέγχους, ανακάλυψε και άλλες οφειλές του Δημοσίου. Μέχρι τότε, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του ΥΠΟΙΟ ότι υπάρχει «άριστη συνεργασία», τα στοιχεία ήταν ελλιπή.
Το παιχνίδι με την παράταση
Η κυβέρνηση έχει διαπιστώσει από τον Σεπτέμβριο ότι οι στόχοι των εσόδων και των δαπανών έχουν εκτροχιαστεί. Παράλληλα οι ελπίδες για «σωτηρία» από την περαίωση και τη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών έδωσαν τη θέση τους στον προβληματισμό, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνει από την αγορά, τις εφορίες και τους αρμόδιους φορείς είναι ότι τα νοικοκυριά στέρεψαν από ρευστό και δεν υπήρξε ιδιαίτερη ανταπόκριση στις «ευνοϊκές» ρυθμίσεις.
Η θέση της κυβέρνησης δυσκόλεψε όταν άρχισε να συνειδητοποιεί ότι οι αναπροσαρμογές της Eurostat ενδέχεται να διευρύνουν τη μαύρη τρύπα κατά 2,5 δισ. ευρώ. Προ πάντων, όμως, αναμένεται να προσθέσουν άλλο ένα 10% στο δημόσιο χρέος του 2009.
Με τη στήριξη του ΔΝΤ η κυβέρνηση χτύπησε την πόρτα της Ε.Ε. και προσπαθεί να διαπραγματευτεί παράταση ή πάγωμα της αποπληρωμής κατά 2-5 χρόνια. Η λογική των αξιωματούχων του ΔΝΤ, την οποία φαίνεται πως ασπάζεται πλήρως η ηγεσία της κυβέρνησης, είναι η «εξασφάλιση της παράτασης το συντομότερο δυνατόν», ώστε να πραγματοποιηθούν εθνικές εκλογές με το σλόγκαν «πετύχαμε και μας επιβραβεύουν». Μόνο που η πολιτική αυτή κρύβει τα εξής:
1Οποιαδήποτε παράταση ή πάγωμα δεν θα έρθει χωρίς την υπογραφή νέων όρων για μέτρα. Ήδη πήρατε μια πρόγευση με την απόφαση για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ μελετάται πλήρες πάγωμα των προσλήψεων για την επόμενη τετραετία και πάγωμα στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων για μια τριετία, παρότι ο πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα ρεκόρ. Μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερες στρεβλώσεις στην αγορά και θα αυξήσει τη φοροδιαφυγή και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και θα διατηρήσει την ύφεση. Θα κάνει δηλαδή ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που – θεωρητικά πάντα... – ήρθε να διορθώσει το Μνημόνιο.
2Το ΔΝΤ δεν είναι αρμόδιο και δεν μπορεί να πιέσει την ευρωζώνη να δώσει το πράσινο φως για μια δανειακή παράταση. Ο στόχος του όμως είναι να υπογράψει διμερή συμφωνία με την Ελλάδα, με την οποία θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής οικονομίας αφήνοντας έτσι έξω την Ε.Ε.
3Η βιασύνη για νέο Μνημόνιο έχει να κάνει και με τη διολίσθηση της πραγματικής οικονομίας, που αργά η γρήγορα θα φανεί και προς τα έξω. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση ελέγχει πλήρως το επικοινωνιακό παιχνίδι, όμως γνωρίζει καλά ότι ο χρόνος λειτουργεί εναντίον της. Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις για εθνικές εκλογές ακόμη και μέσα στην άνοιξη και γι’ αυτό ασκούνται πιέσεις να πει το «ναι» η ευρωζώνη σε μια φαινομενικά ευνοϊκή ρύθμιση.
Πόρτα από τους εταίρους
Κατά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin ο Παπακωνσταντίνου ήλπιζε ότι θα αποσπάσει μια πρώτη καταφατική απάντηση για αλλαγή στους όρους αποπληρωμής της δανειακής σύμβασης. Όμως, όπως ήδη αποκάλυψε το «Π», οι εταίροι μας έχουν εκνευριστεί με τα πολιτικά παιχνίδια που παίζει η Ελλάδα με το ΔΝΤ και θεωρούν ότι οι δηλώσεις τόσο του Στρος-Καν όσο και του υπουργού Οικονομικών αποσκοπούσαν στην πίεση της ευρωζώνης.
Μόνο που φαίνεται πως η απόφαση της κυβέρνησης να ενταχθεί στο στρατόπεδο του ΔΝΤ, σε συνδυασμό με τις μεγαλύτερες του αναμενόμενου αναθεωρήσεις των ελληνικών στοιχείων, στράβωσε το ήδη μουδιασμένο κλίμα. Και έτσι η γραμμή της Ε.Ε. προς την Ελλάδα σκλήρυνε ξαφνικά, με την Κομισιόν να διαμηνύει στην κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να κλείσει τις τρύπες του 2010, να αναθεωρήσει τα μέτρα του 2011 «και μετά το συζητάμε για παράταση».
Χρονικά η Ε.Ε. τοποθετεί την πιθανότητα να αρχίσει η συζήτηση για το νέο Μνημόνιο το καλοκαίρι, όταν δηλαδή θα έχει στα χέρια της τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Αυτό όμως λειτουργεί κατά των επιδιώξεων της κυβέρνησης, καθώς οι περισσότεροι δείκτες της οικονομίας θα έχουν χτυπήσει κόκκινο μέχρι τότε.
Πανικός για τις δηλώσεις Ρεν
Η καλή εικόνα που προσπαθεί να πλασάρει η κυβέρνηση προς τα έξω χάλασε τη Δευτέρα το βράδυ με τη δήλωση - βόμβα του επιτρόπου για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν. Ο επίτροπος αποστασιοποιήθηκε από τη γραμμή «να στηριχθεί η κυβέρνηση με δηλώσεις ώστε να μην αποδυναμωθεί στις εκλογές και κινδυνέψει το Μνημόνιο» και δήλωσε ξεκάθαρα ότι το 2011 μας περιμένουν επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Ο Παπακωνσταντίνου περίμενε ότι οι συνάδελφοί του στο Eurogroup θα τον υποστηρίξουν, τουλάχιστον δημοσίως. Η δήλωση του Όλι Ρεν όμως τον χτύπησε σαν κεραυνός, διότι περίμενε ότι σύσσωμη η Ε.Ε. θα κρατούσε το στόμα της κλειστό για τα νέα μέτρα μέχρι τις εκλογές. Από εκεί και πέρα υπολόγιζε να αφήσει την τρόικα να ανακοινώσει την ανάγκη για νέα μέτρα, λόγω των αναθεωρήσεων των ελληνικών στοιχείων. Μόνο που η... ανακοίνωση ήρθε λίγες εβδομάδες νωρίτερα.
«Πρόεδρε, θα χάσουμε»
Τις εξελίξεις έχουν «μυριστεί» αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που άρχισαν να μεταφέρουν στους δημοσιογράφους την αποστασιοποίησή τους από την παρούσα οικονομική πολιτική. Μά λιστα, 24 ώρες μετά τη δήλωση - βόμβα του Όλι Ρεν, πολλά στελέχη διέρρευσαν τις «προτροπές» προς τον πρωθυπουργό να αλλάξει πολιτική και να πάρει στα χέρια του τη διαπραγμάτευση με την τρόικα ώστε να χαλαρώσουν οι όροι του ήδη υπάρχοντος Μνημονίου. Με δεδομένο ότι ο λαός δεν αντέχει άλλο, λένε τα στελέχη, ο Παπανδρέου πρέπει να υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να υιοθετηθούν επιπρόσθετα μέτρα, διότι θα έρθει «κοινωνικό τσουνάμι». Επιπλέον ενισχύεται η άποψη ότι οι επιλογές και οι χειρισμοί του Παπακωνσταντίνου έχουν κοστίσει πολιτικά στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, η απομάκρυνσή του πρέπει να είναι άμεση και να συνοδεύεται με την αλλαγή στάσης προς το Μνημόνιο. Βέβαια όλες αυτές οι διαρροές γίνονται με φόντο τις δημοτικές εκλογές. Άλλωστε η ηγεσία της κυβέρνησης έχει δείξει ότι δεν προβληματίζεται από την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και έχει στόχο να φέρει ένα δεύτερο Μνημόνιο, το οποίο με κάποιον τρόπο θα εξαργυρώσει με νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Τώρα πώς θα γίνει αυτό; Άγνωσται αι βουλαί του... Ντομινίκ!
Πηγή
ΤΟ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΟΣ
Πριν από 7 δευτερόλεπτα
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου