Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

Πού καταλήγουν τα κλεμμένα

Το πού θα καταλήξει ένα κλεμμένο αυτοκίνητο καθορίζεται από έναν βασικό κανόνα που θέλει τις πλουσιότερες χώρες να δίνουν στις φτωχότερες. Ομως, υπάρχουν και περιπτώσεις που εμείς έχουμε στείλει αυτοκίνητα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και η Ουγγαρία έχει «στείλει» σ' εμάς ένα πολυτελές Ι.Χ.!

Το λιμάνι της Πάτρας θεωρείται μία απ' τις κυριότερες πύλες απ' όπου φεύγουν Ι.Χ. ή έρχονται κλεμμένα.


*Πριν από λίγο καιρό ένας μάλλον επιπόλαιος ενοικιαστής-κλέφτης ενός πολυτελούς SAAB, από χώρα της Βόρειας Ευρώπης, αποφάσισε να μην το επιστρέψει ποτέ στην εταιρεία στην οποία ανήκε. Το πήρε και μέσα σε λίγα 24ωρα βρέθηκε στην Πάτρα.

Το αυτοκίνητο, όμως, διέθετε σύστημα εντοπισμού GPS και ο ταξιδευτής την πάτησε. Ο ιδιοκτήτης ήξερε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το SAAB. Ειδοποιεί τις ελληνικές αστυνομικές αρχές για τον τελευταίο σταθμό που εντοπίστηκε στην Πάτρα και έρχεται στην Ελλάδα για να το παραλάβει. Το αυτοκίνητο βρισκόταν σε μία μάντρα μεταχειρισμένων. Και ο αστυνομικός που συμμετείχε στην έρευνα, περιγράφει: «Οταν πήγαμε εκεί, αντί να βρούμε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, βρήκαμε 50»!

*Αν και η Ελλάδα δεν είναι κατασκευάστρια χώρα, θεωρείται πολύ καλή «πηγή» για τα παράνομα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται εδώ, αλλά και ένας πρώτης τάξεως τόπος διέλευσης όσων κλεμμένων ξεκινούν το μακρύ ταξίδι από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης για να καταλήξουν στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα κλεμμένα αυτοκίνητα μπαίνουν συνήθως στη χώρα μας μέσω των λιμανιών της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας αλλά και του Πειραιά. Ο οδηγός που αναλαμβάνει να περάσει από το λιμάνι ένα κλεμμένο αμάξι πληρώνεται μέχρι 1.500 ευρώ. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις, βέβαια, κατά τις οποίες αυτοκίνητα, «ταξιδεύουν» για Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία και μετά επανεισάγονται και πωλούνται, νόμιμα πια, ως μεταχειρισμένα.

*Ενα μεγάλο ποσοστό Ι.Χ. διαλύονται και διοχετεύονται στην αγορά με τη μορφή ανταλλακτικών. Τα κλεμμένα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά κρατούνται σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις πριν πωληθούν. Υπάρχει περίπτωση αυτοκινήτων που είχαν κλαπεί στη Γερμανία, στη συνέχεια βρέθηκαν σταθμευμένα σε δρόμους της Αθήνας, αλλά και σε κάποιο ιδιωτικό parking. Οι traffickers μετακινούν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα αυτοκίνητα σε διαφορετικά σημεία parking ώστε να μην κινούν υποψίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές: «Οι συμμετέχοντες στην έρευνα -κλέφτες, αστυνομικοί, ιδιοκτήτες εταιρειών πώλησης μεταχειρισμένων- συμφωνούν ότι το 30-40% των ανταλλακτικών που πωλούνται στη χώρα μας προέρχεται από κλεμμένα αυτοκίνητα»! Αλλωστε, τα κλεμμένα ανταλλακτικά κοστίζουν το 1/3 ή ακόμη και το 1/5 της τιμής των υπόλοιπων ανταλλακτικών.

*Τέλος, όπως προκύπτει από έκθεση της Europol, συνολικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κλέβονται περί τα 600.000 αυτοκίνητα κάθε χρόνο. Τα περισσότερα «εξαφανίζονται» από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και η Αγγλία, που είναι και κατασκευάστριες χώρες.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan