Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

Κερδισμένο το Δημόσιο

Οι κλοπές αυτοκινήτων δεν «συμφέρουν» μόνον τους επαγγελματίες κλέφτες, αλλά... και το ελληνικό Δημόσιο! Οταν κάποιος βρεθεί στη δεινή θέση να του έχουν κλέψει το αυτοκίνητο και πάει να το καταγγείλει, πρέπει να πληρώσει και ένα παράβολο αξίας 10 ευρώ! Από τη χρονιά θεσμοθέτησης του συγκεκριμένου παράβολου, το Δημόσιο έχει εισπράξει συνολικά 109.750 ευρώ!


*Βέβαια, η καταβολή του παράβολου δεν διασφαλίζει επ' ουδενί ότι το αυτοκίνητο θα βρεθεί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σχεδόν τα μισά αυτοκίνητα δεν βρίσκονται ποτέ. Τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το πρώτο εξάμηνο του 2008 έγιναν 10.975 κλοπές τροχοφόρων. Από αυτές οι 3.568 έγιναν σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, οι 991 αφορούν φορτηγά και οι 4.555 μοτοσικλέτες κάθε κυβισμού.

*Σύμφωνα με τα στατιστικά του υπουργείου, οι περιοχές της δυτικής Αττικής αλλά και του κέντρου της Αθήνας θεωρούνται οι πιο ευάλωτες στις κλοπές αυτοκινήτων, είναι δηλαδή περιοχές υψηλού ρίσκου. Σε ό,τι αφορά τις μάρκες αυτοκινήτων αντίστοιχου ρίσκου, την πρωτιά έχουν τα Fiat, ακολουθούν τα Peugeot, Toyota, Citroen, Nissan, Ford, Opel, Honda, Hundai, BMW, Lada, Seat, Renault. Τελευταία στη συχνότητα κλοπής έρχονται τα πλέον πολυτελή αυτοκίνητα, όπως Porsche, Saab, Chrysler, Lexus, Jaguar.

Πρέπει να λάβουμε, όμως, υπ' όψιν μας το γεγονός ότι πολυτελή αυτοκίνητα προστατεύονται καλύτερα και δεν αποτελούν τόσο συχνή λεία επειδή εντοπίζονται ευκολότερα και, σε κάθε περίπτωση, κυκλοφορούν πολύ λιγότερα.

*Η γεωγραφία των κλοπών αποδεικνύει ότι η Αθήνα είναι πρώτη και με διαφορά στις κλοπές σε σύγκριση με τον Πειραιά (5.524 έναντι 1.823), η δυτική Αττική κατέχει την τρίτη θέση, η βορειοανατολική Αττική την τέταρτη, ο Πειραιάς την πέμπτη και η νοτιοανατολική Αττική, με 875 κλοπές, την τελευταία θέση.


Γ. ΛΙΝ.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan