Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010
Υπερθερμία: Ακίνδυνη Μορφή Θεραπείας Του Καρκίνου
Μία συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας του καρκίνου, η οποία δεν έχει παρενέργειες και μέχρι πριν λίγα χρόνια εφαρμοζόταν μόνο στο εξωτερικό, άρχισε να χρησιμοποιείται τον τελευταίο χρόνο σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο, στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την υπερθερμία, η οποία χαρακτηρίζεται ως ο «τέταρτος πυλώνας» στη αντιμετώπιση του καρκίνου μαζί με τη χειρουργική, τη χημειοθεραπευτική και την ακτινοθεραπευτική.
«Η ογκο-υπερθερμία είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδος καταπολέμησης του καρκίνου, η οποία εφαρμόζεται παράλληλα και συμπληρωματικά... με άλλες μεθόδους, όπως τη χημειοθεραπευτική, την ακτινοθεραπευτική και τη χειρουργική, τη δράση των οποίων ενισχύει. Η θεραπευτική δράση της μεθόδου της περιοχικής ογκο-υπερθερμίας έγκειται στην εκλεκτική υπερθέρμανση του όγκου μεταξύ 39 και 42 βαθμών Κελσίου, με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικού πεδίου με ραδιοσυχνότητα 13,56 MHz. Στόχος είναι η απόπτωση των καρκινικών κυττάρων και η συνακόλουθη συρρίκνωση όγκων και μεταστάσεων . Με τη μέθοδο αυτή καταστρέφεται ο μηχανισμός αναπαραγωγής των καρκινικών κυττάρων ενώ συγχρόνως αυξάνεται η ροή αιμάτωσης και η διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης, έτσι ώστε η κυτταροτοξική δράση της χημειοθεραπείας ή της ακτινοβολίας να είναι εξαιρετικά αυξημένη» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παθολόγος -ογκολόγος , τέως διευθυντής της παθολογικής-ογκολογικής κλινικής του Θεαγενείου, Κωνσταντίνος Δημητριάδης.
Η υπερθερμία είναι σχετικά νέα στο χώρο των συμπληρωματικών θεραπειών αλλά η χρήση της θερμότητας ως θεραπευτικό μέσο ανάγεται στην αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης ανέφερε ότι ο καρκίνος θεραπεύεται είτε με εγχείρηση είτε με καυτηριασμό. Ωστόσο η χρήση της υπερθερμίας στην ογκολογία, παρά την μακρά της παράδοση, εξακολουθεί να αμφισβητείται από την πλειονότητα των ογκολόγων , γεγονός που οφείλεται στα παλαιότερα και συχνά αντιφατικά αποτελέσματα κατά την εφαρμογή τους.
«Σήμερα η μέθοδος θεωρείται απολύτως ακίνδυνη τόσο για τον ιατρό-χρήστη του μηχανήματος όσο και για τον ασθενή καθώς με τη νέα γενιά μηχανημάτων έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκαυμάτων του δέρματος. Εφαρμόζεται σε πολλά κέντρα της Ευρώπης ,ιδίως στη Γερμανία και την Αυστρία, αλλά και στην Ιαπωνία.H Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας και το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ διάκεινται θετικά προς τη χρήση της υπερθερμίας. Εξάλλου σειρές πειραματικών μελετών έδειξαν σημαντική διαφορά ανάμεσα στην απλή υπερθερμία και την ενισχυμένη τροποποιημένη υπερθερμία με ηλεκτρομαγνητικά κύματα . Η δεύτερη μέθοδος υπερτερεί σαφώς σε αποτελεσματικότητα λόγω της καλύτερης στόχευσης του όγκου αλλά και άλλων φυσικών ιδιοτήτων» προσθέτει ο κ Δημητριάδης.
Aξίζει να σημειωθεί ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) σε απόφασή της χαρακτηρίζει την υπερθερμία ως μορφή θεραπείας του καρκίνου που έχει αξιολογηθεί σε πολλές κλινικές μελέτες και ότι , αν και χρειάζονται κατάλληλες μελέτες για την τελική αξιολόγηση της θεραπευτικής αυτής μεθόδου, σήμερα μπορεί να εφαρμόζεται σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς. Στην ίδια απόφαση χαρακτηρίζεται ως ερευνητική μορφή θεραπείας η χορήγηση χημειοθεραπείας με ταυτόχρονη υπερθερμία και διευκρινίζεται ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τα ασφαλιστικά ταμεία όπως όλες οι μη καθιερωμένες ερευνητικές θεραπείες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου