Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Τι είναι ο ιός του δυτικού Νείλου

Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στη βόρεια Ελλάδα τα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που φαίνεται να συνδέονται με τον ιό του δυτικού Νείλου. Ένας 79χρονος έχασε τη ζωή του ενώ ακόμα 7 άνθρωποι νοσηλεύονται.

Επισήμως η εγκεφαλίτιδα δεν έχει συνδεθεί με τον ιό του δυτικού Νείλου καθώς οι γιατροί περιμένουν πρώτα τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων των ασθενών για να εξακριβώσουν εάν όντως συνδέονται τα κρούσματα με τον ιό ή όχι.

«Ο ιός του δυτικού Νείλου ταυτοποιείται για πρώτη φορά σε κλινικά περιστατικά», είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, εξηγώντας πως το κουνούπι που τον μεταδίδει είναι το συνηθισμένο έντομο που όμως έχει μολυνθεί με το τροπικό νόσημα από άγρια πτηνά. Η εντονότερη παρουσία των κουνουπιών φέτος οφείλεται στην αυξημένη υγρασία, η οποία αποτελεί  μέρος των κλιματικών αλλαγών που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε ο κ. Τσακρής, ποσοστό περίπου 20% όσων ασθενήσουν με τον ιό θα ανεβάσουν πυρετό και εξ αυτών ποσοστό μικρότερο του 1% θα νοσήσει βαριά και θα αντιμετωπίσει κίνδυνο για τη ζωή του. Άλλωστε ο 79χρονος που απεβίωσε από εγκεφαλίτιδα είχε ήδη βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Όλοι μπορούν να μολυνθούν αλλά οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο, επισήμανε ο κ. Τσακρής, τονίζοντας πως δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για την αντιμετώπιση των κουνουπιών αλλά συνιστάται η χρήση εντομοαπωθητικού και η εντατικοποίηση της εντομοκτονίας.
newsbeast

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan