Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΣΗ-ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ!


Ο κίνδυνος θανάτου ενός ανθρώπου -από οποιαδήποτε αιτία- αυξάνει, όσο μεγαλώνει η περιφέρεια της μέσης του, άσχετα με το αν κάποιος είναι υπέρβαρος ή όχι, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που "χτυπάει καμπανάκι" για όσους και όσες έχουν πολύ λίπος στην κοιλιά τους, ακόμα κι αν κατά τα άλλα έχουν κανονικό βάρος.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος αρχίζει να αυξάνεται σημαντικά για όσους άνδρες έχουν μέση μεγαλύτερη των 110 εκατοστών και για τις γυναίκες με μέση άνω των 95 εκατοστών. Όσοι άνθρωποι έχουν πολύ μεγάλη μέση (άνω των 120 εκατοστών οι άνδρες και άνω των 110 εκατοστών οι γυναίκες), έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν σε σχέση με όσους έχουν λεπτή μέση...

Ο αυξημένος κίνδυνος είναι ανεξάρτητος από το αν ο άνδρας ή η γυναίκα έχουν συνολικά φυσιολογικό βάρος, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η έρευνα πάντως συμπέρανε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος ειδικά για τις γυναίκες που έχουν γενικότερα φυσιολογικό βάρος, αλλά μεγάλη περιφέρεια μέσης.

Η μελέτη ακόμα διαπίστωσε ότι όσοι έχουν πολύ μεγάλη μέση, είναι πιθανότερο -σε σχέση με όσους έχουν λεπτή μέση- να είναι λιγότερο μορφωμένοι, να έχουν ψηλό δείκτη σωματικής μάζας, να μην ασκούνται σωματικά, να είναι νυν ή πρώην καπνιστές και να έχουν ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου ή αναπνευστικής νόσου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, άσχετα από το βάρος του, πρέπει να αποφεύγει κανείς να παίρνει κιλά στην μέση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan