Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Βακτήριο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά σκορπά τρόμο – Φόβοι για παγκόσμια μετάδοσή του


Εντοπίστηκε σε βρετανικά νοσοκομεία, όπου μεταφέρθηκε από ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη νότια Ασία. Μελετητές φοβούνται πως μπορεί να μεταδοθεί παγκοσμίως.

Το εντεροβακτήριο, παράγωγο ενός ενζύμου τύπου NDM-1 (New Delhi metallo-beta-lactamase), εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2009 από τον Τίμοθι Ουόλς του πανεπιστημίου του Κάρντιφ σε ένα Σουηδό ασθενή, ο οποίος είχε νοσηλευθεί σε νοσοκομείο της Ινδίας...

Όμως, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases, οι ερευνητές το εντόπισαν από τότε σε 37 ασθενείς στη Βρετανία, κάποιοι από τους οποίους είχαν ταξιδέψει στην Ινδία ή το Πακιστάν για να υποβληθούν σε επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής.

«Το NDM-1 είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας γι' αυτό μία συντονισμένη παρακολούθηση είναι απαραίτητη«, προειδοποιούν οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζοντας ότι «η Ινδία προσφέρει επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς και είναι πιθανό το NDM-1 να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο».

Το NDM-1 είναι ανθεκτικό σχεδόν σε όλους τους τύπους των αντιβιοτικών. «Αυτού του είδους το βακτήριο καταργεί τα αντιβιοτικά. Μόνο δύο μπορούν να το αντιμετωπίσουν και το ένα από αυτά δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό. Δεν θα υπάρξουν νέοι τύποι αντιβιοτικών διαθέσιμοι για τα επόμενα δέκα χρόνια. Αν επιτρέψουμε σε αυτές τις μολύνσεις να εξαπλωθούν χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, σίγουρα θα υπάρξουν θάνατοι», υπογραμμίζει ο Ουόλς σε συνέντευξή του στο BBC.

«Χρειάζεται οπωσδήποτε ένας μηχανισμός παρακολούθησης σε παγκόσμιο επίπεδο και νέα πρωτότυπα αντιβιοτικά που θα αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τα βακτήρια«, πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 44 κρούσματα του βακτηρίου NDM-1 στο κρατίδιο Ταμίλ Νάντου στη νότια Ινδία, 26 στο κρατίδιο Χαριάνα, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ινδίας, του Μπαγκλαντές και του Πακιστάν.

Στο άρθρο στο περιοδικό The Lancet αναφέρεται ότι το βακτήριο έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Αυστραλία και τον Καναδά σε ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί στην Ινδία.

Ο ιατρικός τουρισμός προς την Ινδία μπορεί να αυξηθεί κατά 30% τα επόμενα 5 χρόνια, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.


www.newsit.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan