Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Μια ακόμη ιστορική απόδειξη της παρουσίας μας


Γράφει ο Λυσίας
Μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, για να ασχοληθούμε και με κάτι σοβαρότερο, από την γεμάτη αναιρέσεις καθημερινότητά μας, πραγματοποίησαν οι ερευνητές αρχαιολόγοι στην Μικρά Ασία. Συγκεκριμένα, στα Μύρα της Λυκίας, όπου βρίσκεται και η Βασιλική του Αγίου Νικολάου.
Ανακάλυψαν θαμμένη κάτω από τη γη, μια μικρή εκκλησία 900 περίπου ετών. Η οποία, παρά τους εννέα και πλέον αιώνες ύπαρξής της, διατηρείται σε άριστη κατάσταση.....
Ο ναΐσκος, ο οποίος έχει διαστάσεις 10 μέτρα μήκος και 5 μέτρα πλάτος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα πρέπει να έχει ανεγερθεί, περίπου το 1000 μ.Χ μέχρι τα μέσα του 1100. Το θαυμαστό όμως είναι, πως, επειδή ήταν ολοκληρωτικά θαμμένος κάτω από χώματα και από φερτά υλικά ποταμού, έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Εκτός από ένα τμήμα του τρούλου, που μπορεί να καταστράφηκε και από την αρχική σκαπτική παρέμβαση. Όμως, σε όλον τον υπόλοιπο ναΐσκο, η σκεπή είναι άριστα διατηρημένη.
Ενώ στον νάρθηκα εντυπωσιάζει μια αγιογραφία, η οποία διατηρεί σε άψογη κατάσταση ακόμα και τη ζωντάνια των χρωμάτων της. Και μέσα στον ναό, όπως και έξω από αυτόν, υπάρχουν στους τοίχους διακοσμητικά λιθόγλυπτα, σπάνιας τεχνικής και αισθητικής.
Όσο για την μαρμάρινη Αγία Τράπεζα, μέσα στο Ιερό, εξέπληξε πραγματικά τους αρχαιολόγους και τους τεχνικούς, η θαυμάσια κατάσταση στην οποία διατηρείται. Και, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, πρώτα από όλα, θα αποκατασταθούν τα τέσσερα τοξωτά υποστυλώματα που κρατούν ως βάση το αριστοτεχνικό οικοδόμημα, τα οποία έχουν υποστεί κάποιες φθορές, και ύστερα θα συντηρηθούν οι αγιογραφίες. Οι οποίες, στο μεγαλύτερο μέρος τους, είναι άριστα διατηρημένες.
Η ανακάλυψη και αυτού του ναΐσκου, αποτελεί μια ακόμα τρανταχτή απόδειξη και μια ιστορική μαρτυρία για την μακραίωνη παρουσία του Ελληνισμού στην Ανατολή.
Για του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού, στα Άγια εκείνα χώματα, που τόση αίγλη απόκτησαν και τέτοια ιστορική σημασία, χάρη σε αυτήν την παρουσία.
Και κάτι τέτοια γεγονότα, θα έπρεπε να αποτελούν την ισχύ της φωνής μας και της παρουσίας μας στον κόσμο. Και όχι οι δειλές, άναρθρες, κραυγούλες, που βγάζουν που και που οι πολιτικοί μας, προσκυνώντας τον εκάστοτε Βεζίρη της Ουάσιγκτον.
Και εκτελώντας κατά γράμμα .. «τας εντολάς του» για «καλήν συμπεριφορά» με τους λογίς υποτακτικούς των Βεζίρηδων.
Όπως πρόσφατα έκανε ο Γ.Α.Π. Πρωθυπουργός μας, που, εκτελώντας επιθυμία (εντολή) του Αφροαμερικάνου Προέδρου, δέχτηκε στην Αθήνα, μετά βαΐων και κλάδων, τον Εβραίο Πρωθυπουργό Νετανιάχου, για να παίξει το παιχνίδι των Η.Π.Α. που, μέσω αυτής της επίσκεψης, ήθελαν απλά να στείλουν ένα μήνυμα στην Τουρκία και χρησιμοποίησαν για αυτό, την υπόδουλη(;) Ελληνική κυβέρνηση.
Ντροπή μας.
Οι ιστορικά ηγήτορες αυτής της περιοχής, όπως δείχνουν και τα, συνεχώς ερχόμενα στην επιφάνεια, ευρήματα, είμαστε εμείς οι Έλληνες. Και αυτό θα πρέπει να περνάμε προς τα έξω.
Και να το επιβάλλουμε.
Αυτό που, εδώ και δεκάδες χρόνια, προσπαθούν να περάσουν στη διεθνή κοινότητα οι Τούρκοι, χωρίς όμως να έχουν και τα ιστορικά τεκμήρια. Τα στοιχεία, που θα τους έκαναν πιστευτούς.
Ας αφήσουμε πια την καρμιριά και τη μιζέρια μας. Και ας προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την μακραίωνη ιστορία μας.
Η οποία, άλλωστε, είναι γνωστή και αποδεκτή από τον πολιτισμένο και καλλιεργημένο κόσμο, απανταχού της γης.
Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan