Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Έπεσε στο πιο χαμηλό επίπεδο η στάθμη του Αμαζονίου


Ο ποταμός Αμαζόνιος έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο του των τελευταίων 40 χρόνων στο βορειοανατολικό Περού, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την οικονομία της περιοχής, η οποία αποτελεί την κύρια οδό μεταφοράς.
Τουλάχιστον έξι πλοιάρια "κόλλησαν" στο λιμάνι της πόλης Iquitos, η οποία οδικώς είναι

.αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα.

Τρόφιμα και φάρμακα μεταφέρονται με μικρές βαρκούλες που μπορούν να επιπλεύσουν στα κανάλια, αλλά αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και κοστίζει τη διπλάσια τιμή.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του Περού, "το χαμηλό επίπεδο του ποταμού είναι το αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης περιόδου ξηρού κλίματος".

Η στάθμη του Αμαζονίου αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, πριν ακόμη ξεκινήσει η περίοδος των βροχοπτώσεων τον επόμενο μήνα, όπου ήδη έχει "πέσει" κατά 106 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Ο Αμαζόνιος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Γης, ύστερα από τον Νείλο, με συνολικό μήκος 6.840 χιλιόμετρα, αλλά είναι ο μεγαλύτερος σε όγκο νερού ποταμός του πλανήτη με μεγάλη διαφορά από το Νείλο. Η μέση παροχή του ανέρχεται σε 219.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Υπολογίζεται ότι το 1/5 τού συνόλου του γλυκού νερού που κυκλοφορεί πάνω στην επιφάνεια της γης μεταφέρεται απ' τον Αμαζόνιο

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan