Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Σταυρόλεξα και παζλ κατά άνοιας και Αλτσχάιμερ!


Σε μέσο καθυστέρησης εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ για τα άτομα τρίτης ηλικίας αναδεικνύονται διάφορες νοητικές δραστηριότητες, όπως το λύσιμο σταυρολέξων και παζλ ή το διάβασμα.Ωστόσο, από τη στιγμή που εκδηλωθεί η πάθηση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, θα ακολουθήσει ταχύτερη επιδείνωση.

Η μελέτη υπό τον δρα Ρόμπερτ Γουίλσον του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής ΑκαδημίαςΝευρολογίας, συμπέρανε ότι οι νοητικές ασκήσεις προστατεύουν μεν τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ, όμως, από τη στιγμή που τα συμπτώματα εκδηλωθούν, η εξέλιξη της πάθησης θα είναι ταχύτερη απ’ ό,τι αν δεν είχε προϋπάρξει αυτή η νοητική εξάσκηση...

Οι ερευνητές μελέτησαν επί 12 χρόνια περισσότερα από 1.150 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, που ασχολούνταν με διάφορες νοητικές δραστηριότητες, όπως σταυρόλεξα, πάζλ, σκάκι, διάφορα χόμπι, ανάγνωση βιβλίων και άλλων εντύπων, παρακολούθηση τηλεόρασης ή ραδιοφώνου, επισκέψεις σε μουσεία κ.α.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι όσο πιο δραστήριοι νοητικά ήταν οι ηλικιωμένοι τόσο πιο αργά μειώνονταν οι εγκεφαλικές λειτουργίες τους, αλλά από τη στιγμή που θα γινόταν η διάγνωση για Αλτσχάιμερ ή άνοια, η νόσος εξελισσόταν τόσο πιο γρήγορα όσο περισσότερη νοητική δραστηριότητα είχε προϋπάρξει.

Οι ποικίλες νοητικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βελτιώνουν την ικανότητα του εγκεφάλου να διατηρεί τις φυσιολογικές λειτουργίες του, ακόμα και όταν η πάθηση ήδη εξελίσσεται στο υπόβαθρο χωρίς ορατά συμπτώματα, με αποτέλεσμα ο νους να μπορεί να αντισταθμίσει, για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον, τις σημαντικές παθολογικές αλλαγές (καταστροφή νευρικών κυττάρων) που παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Από τη στιγμή, όμως, που η πάθηση εκδηλωθεί φανερά (π.χ. με σταδιακή απώλεια της μνήμης) αναπτύσσεται πλέον πιο γρήγορα, επειδή στην πραγματικότητα βρίσκεται ήδη σε πιο προχωρημένο στάδιο, απλώς είχε "καμουφλαριστεί" από την προηγούμενη νοητική δραστηριότητα.

"Στην ουσία, η έρευνα δείχνει ότι η ωφέλεια από την καθυστέρηση στην αρχική εκδήλωση της πάθησης έχει ως τίμημα την ταχύτερη επιδείνωση της άνοιας στη συνέχεια", δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουίλσον, τονίζοντας ότι τελικά οι νοητικές δραστηριότητες "μειώνουν τη συνολική διάρκεια του χρόνου που ένας άνθρωπος μπορεί να υποφέρει από άνοια".

Η άνοια, που συνήθως εμφανίζεται στην τρίτη ηλικία, συνιστά κατάπτωση των νοητικών λειτουργιών, ιδίως της μνήμης, που προκαλείται κυρίως από τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από τη νόσο Πάρκινσον, από εγκεφαλικό ή από κάποια μόλυνση του εγκεφάλου.

www.cosmo.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan