Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Φάρμακα για την οστεοπόρωση «ύποπτα» για πρόκληση καρκίνου


Διπλάσιος ο κίνδυνος για τους μακροχρόνιους χρήστες

Ύποπτη για την πρόκληση καρκίνου του οισοφάγου είναι συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων που λαμβάνουν ασθενείς που πάσχουν από οστεοπόρωση, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal»....

Σύμφωνα με τη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη της δρ. Τζέην Γκριν της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι ασθενείς που παίρνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα εν λόγω φάρμακα (πάνω από πέντε χρόνια), πιθανώς διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου.

Στην έρευνα συμμετείχαν 3.000 γυναίκες και άνδρες άνω των 40 ετών, που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα πορίσματά τους είναι μεν ανησυχητικά, όμως δεν θα έπρεπε να οδηγήσουν άμεσα τους γιατρούς ή τους ασθενείς να αλλάξουν την πρακτική τους σε σχέση με τη συγκεκριμένη κατηγοριών φαρμάκων (διφωσφονικών), τα οποία συνταγογραφούνται συχνά στους ηλικιωμένους για να ενισχύσουν τα αδύναμα οστά τους. Καθώς ο πληθυσμός της τρίτης ηλικίας στις γηράσκουσες ανεπτυγμένες χώρες αυξάνει διαρκώς, τέτοια φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης έχουν γίνει όλο και πιο διαδεδομένα, με συνέπεια να αυξάνεται συνεχώς η χρήση διφωσφονικών.

Οι βρετανοί επιστήμονες επεσήμαναν ότι ο καρκίνος του οισοφάγου δεν είναι συνηθισμένος, συνεπώς ακόμα και ένας πιθανός διπλασιασμός του κινδύνου δεν αυξάνει τελικά σημαντικά τον κίνδυνο για τον ηλικιωμένο ασθενή. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπως ανέφεραν, το ποσοστό περιστατικών καρκίνου του οισοφάγου σε άτομα 60-79 ετών είναι 1 στα 1.000.

www.newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan