Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Πρώτη θρησκεία οι καθολικοί στην Αμερική

Σημαντικότατες αλλαγές στις θρησκευτικές πεποιθήσεις του αμερικανικού πληθυσμού καταγράφει η έρευνα του ινστιτούτου ARIS, (Έρευνα Αμερικανικού Θρησκευτικού Αυτοπροσδιορισμού), με εντυπωσιακότερη την αύξηση κατά 14,5% των Αμερικανών που δηλώνουν «άθεοι» αλλά κι εκείνη που δείχνει πως παρά την αύξηση του πληθυσμού και τη μαζική εισροή μεταναστών (συνολική πληθυσμιακή αύξηση 50 εκατομμυρίων ενηλίκων), όλα τα θρησκευτικά δόγματα έχασαν ποσοστά υποστήριξης.

Τεράστια πτώση σημειώθηκε στο ποσοστό όσων αυτοπροσδιορίζονται ως χριστιανοί, ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση εκείνων που δηλώνουν άθεοι
Τέλος, τεράστια πτώση, πάνω από 11%, παρουσιάζουν τα ποσοστά των Αμερικανών που, ανεξαρτήτως δόγματος, αυτοπροσδιορίζονται ως «χριστιανοί».
Οι καθολικοί παραμένουν η μεγαλύτερη θρησκευτική κατηγορία, με 57 εκατομμύρια ανθρώπους να δηλώνουν πλήρωμα της Καθολικής εκκλησίας. Η πρώτη έρευνα του ARIS πραγματοποιήθηκε πριν από 18 χρόνια, το 1990, για να καταγράψει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των Αμερικανών, καθώς η εθνική στατιστική υπηρεσία δεν ερευνά τον τομέα αυτό.
Βάσει της έρευνας που δημοσιεύθηκε χθες, για πρώτη φορά τόσοι πολλοί Αμερικανοί δηλώνουν άθεοι, φτάνοντας το 2008 το ποσοστό του 15% έναντι 14,2 % το 2001 και μόλις 8% το 1990, με αποτέλεσμα οι «άθεοι» να ξεπερνούν ποσοστιαία όλες τις άλλες μεγάλες αμερικανικές θρησκευτικές ομάδες, πλην των καθολικών και των βαπτιστών.
Σε μια χώρα όπου επί μακρόν υπήρξε χριστιανική, «η πρόκληση στην Χριστιανοσύνη... δεν προέρχεται από άλλες θρησκείες αλλά απ την απόρριψη όλων των μορφών οργανωμένης θρησκευτικής πίστης», σημειώνεται στην έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Η βόρεια Νέα Αγγλία ξεπέρασε τις βορειοδυτικές Πολιτείες της ακτής του Ειρηνικού ως η λιγότερο θρησκευόμενη περιοχή, με το Βερμόντ να εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που δεν πιστεύουν σε καμία θρησκεία, 34%.
Πάντως, η έρευνα κάνει σαφές πως η αύξηση των άθεων Αμερικανών εμφανίζεται σε όλες τις Πολιτείες.
Επίσης, παρατηρείται «μετατόπιση» των θρησκευτικών πλειοψηφιών: για παράδειγμα τα Καθολικά οχυρά της Νέας Αγγλίας και των Μεσο-Δυτικών Πολιτειών έσβησαν, καθώς μετανάστες και νέοι που αναζητούν εργασία μετακινήθηκαν εκεί. Αντίθετα, στον Νότο, αυξάνεται εντυπωσιακά ο αριθμός των πιστών.

Αποδοκιμασία.
Η οργή και η αποδοκιμασία για το σεξουαλικό σκάνδαλο που ξέσπασε στην εκκλησία της Βοστόνης το 2002, μπορεί να ευθύνεται για τη μείωση των ποσοστών των καθολικών στη Νέα Αγγλία, σημειώνει η έρευνα. Όμως, το συνολικό ποσοστό των καθολικών σε όλες τις ΗΠΑ μειώθηκε ελαφρά τα τελευταία 18 χρόνια, απ το 1990 ως το 2008, από 26,2% σε 25,1%. Οι βαπτιστές, 15,8%, παρουσιάζουν μείωση απ το 19,3% το 1990, ενώ τα ποσοστά των Εβραίων εμφανίζουν συνεχή πτώση, από 1,8% το 1990 στο 1,2% σήμερα. Επίσης, τα ποσοστά των μουσουλμάνων, ενώ ακόμη είναι εξαιρετικά χαμηλά, έχουν ωστόσο διπλασιαστεί από 0,3% στο 0,6%.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως περίπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι δηλώνουν πως ταυτίζονται με δεκάδες νέα θρησκευτικά κινήματα, αυτοαποκαλούμενοι «γουίκαν», παγανιστές, νεο-παγανιστές, ή «πνευματιστές», και δεν καταμετρούνται στην έρευνα αυτή.

Η έρευνα του 1990 είχε γίνει σε 113.000 Αμερικανούς, αναθεωρήθηκε με την προσθήκη άλλων 50.000 το 2001, ενώ η έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες έγινε σε 54.000 άτομα το 2008.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan