Σχεδόν όλα τα κινητά τηλέφωνα νοσοκομειακών γιατρών που εξετάστηκαν στην Τουρκία βρέθηκαν μολυσμένα με παθογόνα βακτήρια, ενώ μία στις οκτώ συσκευές έφερε ανθεκτικές ποικιλίες του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου, oι οποίες είναι η συχνότερη αιτία νοσοκομειακών λοιμώξεων.
«Τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν να λειτουργούν ως δεξαμενές λοιμώξεων οι οποίες θα μπορούσαν να ευθύνονται για τη μετάδοση μικροβίων από ασθενή σε ασθενή στο περιβάλλον των νοσοκομείων» προειδοποιούν οι ερευνητές στο Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials.
H Δρ Φατμά Ουλγκέρ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της 19ης Μαΐου στην Αμισό της Τουρκίας εξέτασαν τα χέρια και τα κινητά τηλέφωνα 200 γιατρών και νοσοκόμων που εργάζονται σε χειρουργεία και μονάδες εντατικής θεραπείας.
Το 95% των συσκευών έφεραν τουλάχιστον ένα είδος παθογόνων βακτηρίων. Τουλάχιστον δύο είδη βρέθηκαν στο 35% των κινητών και τουλάχιστον τρία στο 11%.
Πιο ανησυχητική ήταν η διαπίστωση ότι μία στις οκτώ συσκευές ήταν μολυσμένη με ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (MRSA), το βακτήριο που ευθύνεται για τις περισσότερες νοσοκομειακές λοιμώξεις στις περισσότερες χώρες.
Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με εξετάσεις σε μεγαλύτερο δείγμα γιατρών και ειδικών.
Όσον αφορά τα πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κατάργηση των κινητών στα νοσοκομεία θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από ό,τι θα έλυνε.
Θεωρούν ωστόσο επιβεβλημένα κάποια μέτρα υγιεινής που υπαγορεύει η κοινή λογική -μόνο ένας στους δέκα από τους εργαζόμενους που εξετάστηκαν δήλωσε πως καθαρίζει συστηματικά το κινητό του.
Newsroom ΔΟΛ
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου