Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι ανησυχίες ότι τα φυτοφάρμακα, που χρησιμοποιούνται για να ελέγξουν τα παράσιτα στις συγκομιδές τροφίμων, κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι πολλές φορές υπολείμματα φυτοφαρμάκων μπορεί να παραμείνουν στα φρούτα και στα λαχανικά ακόμα και μετά το πλύσιμό τους.Τα φυτοφάρμακα μπορούν γενικά να ταξινομηθούν σε συνθετικά ή σε βιολογικά φυτοφάρμακα...
Διακρίνονται σε:
* Αλγοκτόνα (Algaecides) που περιέχουν θειικό χαλκό και χρησιμοποιούνται
* Πτηνοκτόνα (Avicides)
* Βακτηριοκτόνα (Bactericides)
* Μυκητοκτόνα
* Ζιζανιοκτόνα
* Εντομοκτόνα (Ovicides, Larvicides, Adulticides)
* Ακαριοκτόνα (Miticides)
* Μαλακιοκτόναγια (Molluscicides)
* Νηματοδοκτόνα (Nematicides)
* Τρωκτικοκτόνα
Οι επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία μας
Οι επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνουμε και κατ’ επέκταση στην υγεία μας αποδεικνύονται από επιστημονικές έρευνες και μπορεί να είναι άμεσες ή μακροπρόθεσμες.
Άμεσα μπορεί να προκαλέσουν δηλητηριάσεις λόγω κακής χρήσης, λάθους φύλαξης ή λόγω άγνοιας και να επιφέρουν το θάνατο ή να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία όσων έχουν δηλητηριαστεί.
Μακροπρόθεσμα τα υπολείμματα των επικίνδυνων ουσιών από τις οποίες αποτελούνται τα φυτοφάρμακα, περνάνε, πριν προλάβουν να διασπαστούν, μέσα από την τροφική αλυσίδα στον ανθρώπινο οργανισμό με τη λήψη φυτικών τροφών ή με προϊόντα ζώων, όπως το κρέας, το γάλα κ.ά.). Τα ζώα τρέφονται με φυτικές τροφές και έτσι φτάνουν σε αυτά οι βλαβερές ουσίες.
Οι κυριότερες επιπτώσεις που προκαλούνται στον ανθρώπινο οργανισμό είναι: προβλήματα στο νευρικό και αναπνευστικό σύστημα, βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά, διάφορες αλλεργίες, επιδράσεις στο αίμα, προβλήματα στην αναπαραγωγή, πρόκληση διαφόρων μορφών καρκίνου κ.ά.
Οι επιπτώσεις αυτές γίνονται πιο ορατές και πιο άμεσες όταν γίνεται αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων και όταν δεν υπάρχει έλεγχος όσον αφορά την ποιότητα, την ποσότητα και τη χρονική διάρκεια χρήσης τους.
Ο κίνδυνος παραμονεύει όταν μικρές ποσότητες από φυτοφάρμακα παραμένουν στα γεωργικά προϊόντα και έτσι περνούν στην τροφή μας. Τα ανώτατα όρια που επιβάλλονται στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων από τη νομοθεσία αποσκοπούν στον περιορισμό της έκθεσης σε αυτά και στην εξάλειψη απαράδεκτων κινδύνων για την υγεία μας.
Χρήσιμες συμβουλές
Υπάρχουν ορισμένες απλές κινήσεις, που μπορούν να μας προφυλάξουν από τον κίνδυνο κατανάλωσης υπολειμμάτων βλαβερών ουσιών, επισημαίνει η Εύα Τσακμάκη, τεχνολόγος τροφίμων. Μερικές από αυτές:
*Πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με άφθονο νερό και με αραιωμένο σαπούνι ή ξίδι
*Η αφαίρεση των εξωτερικών φύλλων από διάφορα λαχανικά όπως λάχανο, μαρούλι κ.ά. μπορεί να μας προστατεύσει.
*Το ζεμάτισμα ή ο βρασμός πολλών λαχανικών μειώνει τα επίπεδα φυτοφαρμάκου σε αυτά.
*Η αποφλοίωση δεν είναι απαραίτητη, όταν γίνεται όμως μειώνει τα υπολείμματα που πιθανόν να υπάρχουν.
*Πριν το στύψιμο ορισμένων φρούτων καλό είναι να απομακρύνεται η φλούδα.
*Η διατροφή μας με ποικιλία φρούτων ή λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο αφού δε θα καταναλώνουμε ένα είδος, στο οποίο μπορεί να υπάρχει συγκέντρωση ενός συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου.
*Αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση να τρώμε φρούτα ή λαχανικά, τα οποία μαζέψαμε από κάποιο χωράφι, χωρίς να ξέρουμε αν και πότε έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακα.
*Ειδικά τα παιδιά που μένουν ή παίζουν κοντά σε περιοχές με δέντρα ή άλλες καλλιέργειες θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε καρπούς από αυτές.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου