Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Έσβησε ο μύθος του Άρη

Τροφοδότησε τη φαντασία για δεκαετίες και γέννησε σενάρια για εξωγήινη παρουσία στον κόκκινο πλανήτη. Κι όμως. Το περίφημο "Πρόσωπο του Άρη" δεν είναι παρά βράχος με σκιές κι όχι πανάρχαιο γλυπτό. Όποιος θέλει το πιστεύει





-- Ήταν μια εντυπωσιακή φωτογραφία πουγέννησε χιλιάδες συνωμοτικές θεωρίες. Τον Ιούλιο του 1976 το Viking 1 της NASA τράβηξε μια φωτογραφία από την σκονισμένη επιφάνεια του Άρη που απεικόνιζε ένα περίεργο σχηματισμό που έμοιαζε με ανθρώπινο πρόσωπο.

Η φωτογραφία είχε δοθεί στην στη δημοσιότητα από τη NASA με την περιγραφή "σχηματισμός βράχων που μοιάζει με ανθρώπινο πρόσωπο εξαιτίας των φωτοσκιάσεων".

Με την πάροδο των χρονών γεννήθηκε η ο μύθος του προσώπου της Κυδωνίας και χιλιάδες θεωρίες εξωγήινης ζωής κατασκευάστηκαν. Πολλοί θεώρησαν ότι το πρόσωπο ήταν το κατασκεύασμα ενός εξωγήινου πολιτισμού που προσπαθούσε να μεταδώσει κάποιο μήνυμα. Κάποιοι άλλοι έφτασαν στο ακραίο σενάριο ότι η φωτογραφία απεικονίζει τα ερείπια μιας ολόκληρης πόλης.

Τα τραβηγμένα σενάρια, οι εικασίες και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης σήμερα τελειώνουν καθώς κυκλοφόρησε σήμερα μιας υψηλής ευκρίνειας φωτογραφία από την μηχανή HiRISE της NASA, που δείχνει επιτέλους ότι το πρόσωπο στον Άρη είναι στην πραγματικότητα ένας μεγάλος , βραχώδης λόφος στη μέση της ερήμου του κόκκινου πλανήτη.

Η σημερινή εικόνα λήφθηκε από το σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter। Το HiRISE φωτογράφισε την περιοχή με κάθε λεπτομέρεια από απόσταση μόλις 300 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη.

news247

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan