Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Επιδημία εγκεφαλίτιδας στην Μακεδονία από τα κουνούπια – 11 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Έκτακτα μέτρα από το υπουργείο Υγείας

Σε συναγερμό είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες της Μακεδονίας, καθώς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκαν 11 περιστατικά εγκεφαλίτιδας που πιθανώς να οφείλονται στον “Ιό του Δυτικού Νείλου” σε άτομα από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Από τα 11 περιστατικά τα δύο έχουν επιβεβαιωθεί ήδη και τα υπόλοιπα είναι πιθανά....


Όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας σε δηλώσεις του υπάρχουν και δύο θάνατοι ηλικιωμένων γυναικών άνω των 75 ετών, για τις οποίες ωστόσο δεν έχει πιστοποιηθεί ότι ο θάνατός τους προέρχεται από τον συγκεκριμένο ιό, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες από τον εργαστηριακό έλεγχο.
Τρία περιστατικά χαρακτηρίζονται σοβαρά και μάλιστα τα περισσότερα περιστατικά αφορούν σε ηλικιωμένα άτομα, των οποίων η κατάσταση είναι ήδη βεβαρημένη από άλλα προβλήματα υγείας και λόγω αδυναμίας του οργανισμού. Τα υπόλοιπα περιστατικά βρίσκονται σε καλή κατάσταση και νοσηλεύονται όλοι σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Τις επόμενες 48 ώρες θα υπάρξουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα και για τα άλλα 9 περιστατικά, για τα οποία δεν είναι 100% βέβαιο ότι προέρχονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Αμέσως μετά τα έντεκα αυτά κρούσματα ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Δημόπουλος συγκάλεψε έκτακτη σύσκεψη με τους εμπειρογνώμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να αποφασιστεί η λήψη απαραίτητων προληπτικών μέτρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, επιδημίες "πυρετού του Δυτικού Νείλου" σε ανθρώπους έχουν εκδηλωθεί από το 1996 σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία) και πρόσφατα στην Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, από το 1999 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο. Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυϊκούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό (<1%) των ασθενών -και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα- εμφανίζονται επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν καλή πορεία.

Συστάσεις από το Υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υγειονομικές Περιφέρειες, έχει λάβει μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και δήλωση των περιστατικών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

Επιπλέον, συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις - πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του υπουργείου προς τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

Τέλος, συνιστά τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κλπ.

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan