Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Oι άνδρες νάρκισσοι αναζητούν τη γυναικεία υποταγή;

Οι γυναίκες συχνά υπομένουν το βάρος της ναρκισσιστικής ανδρικής επιθετικότητας σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Αυτό πιθανά οφείλεται στο απαράμιλλο δυναμικό των γυναικών για ικανοποίηση, ή ματαίωση του ανδρικού ναρκισσισμού, όπως και στο ότι υπάρχουν ακόμα «φρουροί» των ανδρικών αναζητήσεων για σεξουαλική ευχαρίστηση, πατριαρχική δύναμη και θέση.
Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει πως η χαμηλή κατανόηση των νάρκισσων, τα αισθήματα δικαίωσης, και οι αντιλήψεις ότι στερούνται «δικαιωματικού» θαυμασμού και ευγνωμοσύνης μπορούν να τους καταστήσουν επιρρεπείς σε επιθετικότητα αλλά και εκδικητικότητα...


Στην έρευνα συμμετείχαν 104 άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 21 έτη. Συγκεκριμένα ερευνήθηκε αν η επιθετικότητα των νάρκισσων στοχεύει σε γυναίκες και άνδρες με τον ίδιο τρόπο και με την ίδια ένταση ή διαφέρει βάσει φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού και αξιολογήθηκε ο ναρκισσισμός, η σεξιστική συμπεριφορά προς τις γυναίκες και τα παραδοσιακά γυναικεία στερεότυπα, η σεξιστική συμπεριφορά προς τους άνδρες και τα ετεροφυλοφιλικά ανδρικά στερεότυπα και η στάση απέναντι στους ομοφυλόφιλους, άνδρες ή γυναίκες.

Βρέθηκε λοιπόν πως ο ανδρικός ναρκισσισμός συνδεόταν ισχυρότερα με την επιθετικότητα προς τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα συμπεριλαμβανομένων των ετεροφυλόφιλων ανδρών, των ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών.

Για την ακρίβεια ο ανδρικός ναρκισσισμός συνδεόταν με επιλεκτικά καλή στάση έναντι των ομοφυλόφιλων γυναικών και δε σχετιζόταν με κάποια στάση έναντι των ομοφυλόφιλων ανδρών. Ο ναρκισσισμός δεν ήταν όμως συνδεδεμένος με αποδοχή της ομοφυλοφιλίας γενικότερα.

Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν την ιδέα πως οι άνδρες νάρκισσοι πιστεύουν πως οι ετεροφυλόφιλες σχέσεις θα έπρεπε να είναι πατριαρχικές και όχι ισόνομες ή ισότιμες.

Η τρέχουσα έρευνα αναφέρει πως ο ναρκισσισμός των ετεροφυλόφιλων ανδρών συνδέεται με μια αντιτιθέμενη και οργισμένη στάση έναντι των ετεροφυλόφιλων γυναικών περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Αν και οι νάρκισσοι μπορεί να θέλουν να διατηρήσουν το αίσθημα της ανωτερότητας και της δύναμης πάνω από όλους, οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες νάρκισσοι επιθυμούν πάνω από όλα να υποτάσσουν τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η ναρκισσιστική επιθετικότητα συνδέεται με τη δυνατότητα μιας ομάδας να παρέχει ή όχι ικανοποίηση αντί ιδεολογία για το σεξουαλικό προσανατολισμό ή τη συμμόρφωση μιας ομάδας στους ετεροφυλόφιλους ρόλους των φύλων.

Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…


πηγη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan