Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ασύλληπτη η ρύπανση στον Κόλπο του Μεξικού!


Σύμφωνα με τους επιστήμονες

Αμερικανοί ωκεανογράφοι εντόπισαν ένα τεράστιο μίγμα υδρογονανθράκων που έχει μήκος περίπου 35 χλμ. και βρίσκεται σε βάθος 900 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στον Κόλπο του Μεξικού, προερχόμενο από τη διαρροή υδρογονανθράκων από το πηγάδι της πλωτής εξέδρας της BP.

Οι ωκεανογράφοι επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του μίγματος αυτού, που έχει την εικόνα ενός «σύννεφου» πετρελαίου αλλά ήδη αρκετά διαλυμένου...


Μάλιστα, οι ερευνητές του «Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Γουντς Χόουλ», που είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο ωκεανογραφικών ερευνών, προσδιόρισαν και τεκμηρίωσαν ταυτόχρονα ότι αυτής της σύνθεσης το πετρέλαιο έχει την προέλευσή του από την πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε όταν την 20η Απριλίου εξερράγη η πλωτή εξέδρα «Deep Water Horizon», ενώ απέκλεισαν ότι μπορεί να έχει προέλθει από κάποιο φυσικό επακόλουθο.

Τεράστια ρύπανση

Υπενθυμίζεται ότι η διαρροή πετρελαίου από το «πηγάδι» της εν λόγω πλωτής εξέδρας του ομίλου BP σ ένα βάθος 1.500 μέτρων, στο μέσον του Ιουλίου αναχαιτίστηκε, αλλά είχαν ήδη χυθεί στον ωκεανό 4,9 εκατομμύρια βαρέλια αδιύλιστου πετρελαίου...

Από τους ίδιους ερευνητές διαπιστώθηκε επίσης ότι η «βιολογική διάλυση» του πετρελαίου κατέστη δυνατή χάρη σε μερικά θαλάσσια μικρόβια, που ζουν στον ωκεανό σε μεγάλο βάθος, με μία διαδικασία «βραδεία».

Συγκεκριμένα, μεταξύ 19-28 Ιουνίου έγινε επιστημονική αποστολή, στη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε σε βάθος 900 μέτρων ένα «σύννεφο» μήκους 35 χλμ. και πλάτους 1,9 χλμ. ενώ ύψος περίπου 200 μέτρα...και το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες θα έχει μάλλον μακρύ «βίο».

«Διερευνήσαμε την σύνθεση αλλά και την προέλευση του υποθαλάσσιου σύννεφου», τόνισε ο κ. Ρίτσαρντ Καμίλι, επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής, προσθέτοντας ότι «το σύννεφο δεν αποτελείται από καθαρό πετρέλαιο, αλλά από συστατικά πετρελαίου και θα παραμείνει κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».


www.newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan