Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΩΝ!


Όσο σημαντικό είναι το ασβέστιο στη διατροφή του παιδιού, άλλο τόσο σημαντικά είναι τα πολυακόρεστα ωμέγα λιπαρά οξέα, διότι μέσω αυτών απορροφώνται οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E, K). Ωστόσο, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, από τον ελλαδικό χώρο, δείχνουν ότι η πρόσληψη των ωμέγα λιπαρών είναι μικρότερη από τις αντίστοιχες διατροφικές προσλήψεις, που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνει η διαιτολόγος - διατροφολόγος και μέλος της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή», Τίνα Αντωνίου...


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστά: αύξηση κατανάλωσης ω-3, ω-6 λιπαρών, μείωση ποσότητας κορεσμένων λιπαρών και αντικατάστασή τους από τα πολυακόρεστα λιπαρά, καθώς και μείωση των trans- λιπαρών ή κακών λιπαρών. Στις αρχές Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε τη σημασία των απαραίτητων λιπαρών για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών, συστήνοντας 2 γραμμάρια α- λινολεϊκό(ALA) και 10 γραμμάρια λινολεϊκό (LA).

Αυτό επιτυγχάνεται:

1. Με την κατανάλωση ελαίων και υγιεινών λιπών, όπως ελαιόλαδο, ξηρών καρπών, όπως π.χ καρύδια, αμύγδαλα, κουκουνάρι, σπόροι από ηλιόσπορο, πασατέμπο, σουσάμι, καθώς και λιπαρών ψαριών, όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

2. Με την αφαίρεση ορατού λίπους (πέτσας), από το κρέας.

3. Με την κατανάλωση άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων.

4. Με την επιλογή φυτικών ελαίων και αντικατάσταση των λιπαρών, ζωικής προέλευσης, όπως π.χ. αντικατάσταση του βουτύρου με φυτικές μαργαρίνες.

Συνεπώς, στην καθημερινή διατροφή των παιδιών, ευεργετική είναι η αντικατάσταση των κορεσμένων ζωικών λιπαρών με «καλά», φυτικά λιπαρά. Δηλαδή, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, των γαλακτοκομικών που είναι πλήρη σε λιπαρά, καθώς και του βουτύρου, με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών (όπως π.χ τόνος, ο ξιφίας, ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο γαύρος), ξηρών καρπών και φυτικών λιπαρών, όπως είναι το ελαιόλαδο και οι φυτικές μαργαρίνες.

ΠHΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan