Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Παιδιά- ΣΚΛΑΒΟΙ στις φυτείες καφέ στην Νικαράγουα!

(Άθλιες εργατικές συνθήκες αναγκάζουν ανήλικα παιδιά να δουλεύουν στα πιο «τρυφερά» χρόνια της ζωής τους)

Περίπου 250.000 παιδιά εργάζονται σκληρά στη συγκομιδή καφέ στη Νικαράγουα, κατά παράβαση του νόμου ο οποίος απαγορεύει την απασχόληση των ανηλίκων κάτω των 18 ετών στη χώρα, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα έναν αμερικάνικο οργανισμό συνεργασίας.


"Υπάρχει αντίσταση, όχι μόνο από μέρους των επιχειρήσεων", να δοθεί τέλος στην παιδική εργασία, "αλλά και των ίδιων των γονέων, οι οποίοι την ενθαρρύνουν", δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της οργάνωσης συνεργασίας "Cultivar", Ραφαέλ Μπαρέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Prensa.

Τα παιδιά εργάζονται κατά κύριο λόγο σε γεωργικές εργασίες για τη συγκομιδή της σοδειάς, από το Νοέμβριο ως το Μάρτιο, στο βορρά της χώρας, όπου βρίσκονται οι περισσότερες φυτείες.

Η Νικαράγουα απαγόρευσε δια νόμου το 2002 την εργασία των ανηλίκων κάτω των 18 ετών σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Όμως, η απασχόληση των παιδιών συνήθως εξαρτάται από τον βαθμό φτώχειας των οικογενειών τους. Η Cultivar, σε συνεργασία με τις Αρχές, έχει αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα σε φυτείες, προκειμένου "βαθμιαία τα παιδιά της εργασίας να πάνε στα σχολεία», εξήγησε ο Μπαρέρα.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας είχε καταρτίσει το 1973 Συνθήκη που ορίζει ότι η ελάχιστη ηλικία ανάληψης εργασίας "δεν πρέπει να είναι κατώτερη από την ηλικία που σταματά η υποχρεωτική εκπαίδευση, ούτε σε κάθε περίπτωση τα δεκαπέντε χρόνια". Βέβαια, αυτή η ελάχιστη ηλικία μπορεί να ελαττωθεί στα δεκατέσσερα έτη, "αρχικά", για τις χώρες που κυρώνουν τη Συνθήκη, εάν "η οικονομία και τα σχολικά ιδρύματα δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς" σε αυτές.
sarotiko

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan