Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Έχετε σωσίβιο; Γρήγορα για κολονοσκόπηση

Η αυξημένη περίμετρος μέσης υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Τον κίνδυνο εκδήλωσης προκαρκινικών αλλοιώσεων στο παχύ έντερο υπερδιπλασιάζει η αυξημένη παρουσία λίπους γύρω από τη μέση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Gastrointestinal Endoscopy η μεγάλη περίμετρος της μέσης αυξάνει έως και στο διπλάσιο τον κίνδυνο εμφάνισης προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων στην περιοχή του παχέος εντέρου.

Ειδικότερα, οι Κορεάτες επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κονκούκ της Σεούλ μελέτησαν περισσότερους από 1.700 άνδρες και γυναίκες, 40-59 ετών με αυξημένη περιφέρεια μέσης, που δεν είχαν όμως άλλες ενδείξεις καρκίνου του παχέος εντέρου, ούτε οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Κάθε συμμετέχοντας υποβλήθηκε σε κολονοσκόπηση στο πλαίσιο προγράμματος υγείας που παρείχε ο εργοδότης του σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο.

Και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ένα στα 40 άτομα κάτω των 40 ετών είχε τελικού σταδίου πολύποδες, αλλά κανείς δεν είχε καρκίνο του παχέος εντέρου. Αντίθετα, δύο εκ των ατόμων 50 ετών και άνω είχε καρκίνο και οι πολύποδες τελικού σταδίου είχαν διπλάσια συχνότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα.
newsbeast

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan