Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ τα σανδάλια και οι... κάλτσες


Η εμφάνιση του ποδοσφαιριστή-σταρ με σανδάλια και κάλτσες προκάλεσε γέλια αλλά ταυτόχρονα και...αρχαιολογικές αποκαλύψεις

Πρόσφατη εμφάνιση του Ντέιβιντ Μπέκαμ με κάλτσες και... παντόφλες προκάλεσε τα αναμενόμενα βιτριολικά σχόλια στον βρετανικό Τύπο. Εδωσε όμως την αφορμή για να γίνει γνωστή μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τhe Ιndependent» η πρόσφατη εμφάνιση του άσου των γηπέδων « θυμίζει περισσότερο αδειούχους καθηγητές γεωγραφίας και προβληματικούς μπαμπάδες ».
Και εδώ σταματούν τα αστεία. Γιατί πράγματι πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές δείχνουν ότι οι Ρωμαίοι φορούσαν κάτι παρόμοιο με τις σημερινές κάλτσες για να προστατεύουν τα πόδια τους από το κρύο. « Εδωσαν στον κόσμο εξαίρετους δρόμους, δίκτυο υδροδότησης και μερικά από τα πιο αιματηρά αθλητικά θεάματα. Όμως τώρα φαίνεται ότι οι Ρωμαίοι έκαναν μιαν άγνωστη ως σήμερα συνεισφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό, αφού ήταν οι πρώτοι που φόρεσαν σανδάλια με κάλτσες» έγραψε η εφημερίδα...


--

Από την εφημερίδα IndependentΑπό την εφημερίδα Independent
« Νέα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι οι ρωμαίοι κατακτητές με τα γυμνά πόδια και τα σανδάλια φόρεσαν ενδεχομένως κάτι περισσότερο για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το ψυχρό βρετανικό κλίμα» συνεχίζει ο δημοσιογράφος Τζόναθαν Μπράουν. Η ανακάλυψη έγινε σε μια τοποθεσία που βρίσκεται στο Βόρειο Γιόρκσιρ. Τι ακριβώς βρέθηκε εκεί;
Ενα ξεχασμένο ρωμαϊκό οχυρό και ένας υδροκίνητος μύλος, που αναμένεται να δώσουν νέες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των Ρωμαίων στη Βρετανία πριν από 2.000 χρόνια.
Μέσα στο οχυρό βρέθηκε και ένα ρωμαϊκό παπούτσι, σε ένα καρφί του οποίου εντοπίστηκαν ίχνη ινών.
Αυτό ήταν αρκετό για να πειστούν οι αρχαιολόγοι ότι οι ρωμαίοι εισβολείς φορούσαν τον «πρόγονο» των σημερινών καλτσών.
Οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στη Βρετανία το 54 π.Χ. υπό τον Ιούλιο Καίσαρα. Αλλά οι προσπάθειες του μεγάλου στρατηλάτη να κατακτήσει πλήρως το νησί απέτυχαν. Ο Αυτοκράτορας Κλαύδιος τα κατάφερε το 43 μ.Χ. Από τότε οι Ρωμαίοι κυριάρχησαν στη Βρετανία για τους επόμενους τέσσερις αιώνες.
Είναι γνωστό από γραπτές πηγές ότι στη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου πολλοί ρωμαίοι στρατιώτες με καταγωγή από ηλιόλουστες περιοχές της σύγχρονης Γαλλίας και της σύγχρονης Ιταλίας δυσκολεύονταν να προσαρμοστούν στο κλίμα της Βρετανίας.

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan