Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Η απαγόρευση του καπνίσματος και στις πέργκολες της Ασκληπιού προκαλεί αναταράξεις μεταξύ των καταστηματαρχών της Ασκληπιού και όχι μόνο.

Του Λάζαρου Μάμαλη
Οι… αναταράξεις εντοπίζονται, κυρίως, στη διευκρίνιση από πλευράς Νομαρχίας Τρικάλων ότι και οι πέργκολες θεωρούνται κλειστός χώρος!
Σύμφωνα με το έγγραφο, «κλειστός χώρος χαρακτηρίζεται και το αίθριο, όπως είναι οι πέργκολες στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον πεζόδρομο της Ασκληπιού.
Προβλέπονται ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες, καπνίζοντες ή ιδιοκτήτες καταστημάτων, όπως για παράδειγμα από 50 έως 500 ευρώ σε αυτούς που καπνίζουν και από 500 έως 10.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες καταστημάτων ή υπευθύνους».....

Οι καταστηματάρχες αμφισβητούν ανοιχτά την ερμηνεία αυτή, της απόφασης του υπουργείου Υγείας για το νέο αντικαπνιστικό νόμο, υπογραμμίζοντας ότι οι πέργκολες δεν είναι κλειστός, αλλά ανοιχτός χώρος.
Δηλώσεις Ταμήλου
Ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος δεν έλαβε θέση ως προς την ερμηνεία του νόμου, αλλά ως πολιτικός προϊστάμενος της δημοτικής αστυνομίας η οποία έχει και την ευθύνη για την εφαρμογή του νόμου, σχολίασε τις εξελίξεις, μάλλον περιπαικτικά… «Θα περιμένω να εφαρμοστεί ο νόμος στην Αθήνα και ειδικότερα στο Κολωνάκι. Αν δεν εφαρμοστεί στο Κολωνάκι, στις πέργκολες, στα στέκια των πολιτικών, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ούτε στα Τρίκαλα…».
Ο νέος νόμος
Από 1η Σεπτεμβρίου, το τσιγάρο θα απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους χώρους, σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ. Οι καπνίζοντες θα πηγαίνουν έξω από την είσοδο του κτιρίου, σε βεράντα ή ταράτσα.
Ο νέος αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει σαφή απαγόρευση κάθε είδους διαφήμισης και προώθησης προϊόντων καπνού.
Υπεύθυνοι για τους ελέγχους για την τήρηση των νέων μέτρων και την επιβολή των προστίμων θα είναι η Δημοτική Αστυνομία και επικουρικά το Λιμενικό Σώμα, ενώ μέρος των εσόδων από τα πρόστιμα θα πηγαίνει στους δήμους. Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας θα διενεργεί δευτεροβάθμιους ελέγχους, θα διερευνά συγκεκριμένες καταγγελίες και θα έχει πλέον τη δυνατότητα κι αυτό να επιβάλλει κυρώσεις.

e-erevna

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan