Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Aκρως επικίνδυνα για την υγεία μικρόβια γύρω από το φαγητό μας

Αν βρίσκεστε στη Βρετανία και ψάχνετε εστιατόριο για να δειπνήσετε με την παρέα σας, σκεφτείτε το διπλά διότι μαζί με τα γευστικά εδέσματα ίσως καταναλώσετε και μεγάλες ποσότητες από μολυσματικά βακτήρια. Αυτό έδειξε μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα σε 120 εστιατόρια της Νότιας και Ανατολικής Αγγλίας: τα τραπεζομάντιλα στα μισά από αυτά ήταν φορείς επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία μικροβίων...

Οι επιστήμονες πέρασαν από μικροσκόπιο συνολικά 133 τραπεζομάντιλα από 120 διαφορετικές βρετανικές επιχειρήσεις εστίασης. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά, αφού το 56% βρέθηκε μολυσμένο. Πολλά από τα τραπεζομάντιλα αυτά είχαν επάνω τους ως και 10.000 βακτήρια, κάποια από αυτά μάλιστα συνδέονται με θανατηφόρες ασθένειες!

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βρήκαν εντεροβακτήρια σε 86 τραπεζομάντιλα, το βακτήριο Ε. coli σε 21 εξ αυτών, άλλα έξι ήταν μολυσμένα από πνευμονόκοκκο, ενώ λιστέρια υπήρχε σε πέντε τραπεζομάντιλα. Και όλα αυτά σε μια χώρα, όπως η Βρετανία, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό όσον αφορά τις μολύνσεις από βακτήρια και τις τροφικές δηλητηριάσεις. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 4,5 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν ετησίως στην Αγγλία και στην Ουαλλία από αρρώστιες που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως σαλμονέλα και το βακτήριο Ε. coli.

Παρ΄ όλο που οι εστιάτορες έχουν λάβει ρητές οδηγίες να χρησιμοποιούν τραπεζομάντιλα μιας χρήσης και όχι επαναχρησιμοποιούμενα υφασμάτινα, υπολογίζεται ότι σχεδόν 32.000 εστιατόρια εξακολουθούν να κάνουν «του κεφαλιού τους», παίζοντας κορόνα- γράμματα με την υγεία των πελατών τους. Η μελέτη έδειξε πως μόλις ένας στους τρεις ιδιοκτήτες εστιατορίων τηρεί κατά γράμμα τα μέτρα υγιεινής που απαιτεί η νομοθεσία.

«Μας ανησυχεί το γεγονός πως τόσο πολλές επιχειρήσεις επιμένουν να αγνοούν τις προειδοποιήσεις μας» τονίζει ο Τζον Πίγκοτ, επικεφαλής του μικροβιολογικού τμήματος της βρετανικής Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας (ΗΡΑ). «Η έρευνά μας συνοδεύεται από νέες οδηγίες σχετικά με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας σε δημόσιους χώρους, όπως τα εστιατόρια» προσθέτει ο κ. Πίγκοτ.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί σύντομα σε συνέδριο επιχειρηματιών που εκπροσωπούν περίπου 58.000 επιχειρήσεις εστίασης ανά τη βρετανική επικράτεια, από τα πιο «ταπεινά» φαστ φουντ ως τα πιο επώνυμα ρεστοράν. Οι πιο αισιόδοξοι ευελπιστούν ότι οι επιχειρηματίες θα αναγκαστούν, με τον τρόπο αυτόν, να χρησιμοποιούν τραπεζομάντιλα μιας χρήσης και όχι επαναχρησιμοποιούμενα υφασμάτινα, που αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία.

«Το επίπεδο υγιεινής των εστιατορίων μας είναι μέλημα ύψιστης σημασίας» επεσήμανε με ανακοίνωσή της η βρετανική Ενωση Επιχειρήσεων Εστίασης, η οποία εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες αλυσίδες εστιατορίων της χώρας, καταλήγοντας στο ότι «αναβαθμίζουμε διαρκώς τις υπηρεσίες μας με γνώμονα πάντοτε τη δημόσια υγεία».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan