Εκδιώχτηκαν άγρια, βάναυσα, απάνθρωπα από τη γη που τους άνηκε, κάπου 210 χρόνια πριν. Οι Ευρωπαίοι άποικοι, άρπαγες μιας γης που δεν ήταν δική τους, την καλλιέργησαν όπως εκείνοι ήξεραν, με αποτέλεσμα οι αυτόχθονες να μη βρίσκουν ούτε τα "προς το ζην" και να πεθαίνουν κατά χιλιάδες, από την πείνα, ξενόφερτες αρρώστιες και συμπλοκές με τους κατακτητές...
Στη Βικτώρια, οι αρχηγοί των αμπορίτζιναλ εκλιπαρούσαν τις τοπικές αρχές, να τούς δώσουν ένα κομμάτι γης για τους ανθρώπους τους. Πέρασαν δεκάδες χρόνια για να επιτύχουν το 1863, να τούς δοθεί μια έκταση γης, όπου θα μπορούσαν να ζήσουν ως κοινότητα. Το "Κόραντερκ" (Coranderrk), το 1870, αναπτύχθηκε σ' ένα χωριό με σχολείο, ένα φούρνο και ένα κρεοπωλείο.
Η γη πήρε αξία και οι αυτόχθονες έδωσαν μεγάλους αγώνες, για να μπορέσουν να κρατήσουν το χωριό τους. Ωστόσο, το "Συμβούλιο Προστασίας των Αβοριγίνων" (Aboriginal Protection Board) αποφάσισε, "για το καλό τους", όπως δήλωσε, να τους εκδιώξει από τη γη τους. Στους αγώνες αντίστασης πρωτοστάτησε ο αρχηγός των αυτοχθόνων, ζωγράφος, Γουϊλιαμ Μπάρακ, αλλά το μόνο που πέτυχε ήταν μια παράταση.
Σήμερα έχει επιλεγεί το όνομα και το πορτρέτο ενός ηγέτη και μεγάλου καλλιτέχνη των αβοριγίνων, του Γουϊλιαμ Μπάρακ, του αγωνιστή των δικαίων των αυτοχθόνων, για να αποτελέσει σημείο αναφοράς στη Μελβούρνη, την πόλη της οποίας οι επίσημες αρχές του 1800, πολέμησαν άγρια και απάνθρωπα τους αυτόχθονες.
Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο έργο, ένα κτίριο - ορόσημο, που θα ολοκληρωθεί το 2014 και θα έχει σ' όλο το ύψος του, τη μορφή του Γουϊλιαμ Μπάρακ.
Εκτιμάται ότι θα είναι το πιο εντυπωσιακό από τα αξιοθέατα της Μελβούρνης, ένας τρόπος, να πει η χώρα το μεγάλο "Συγγνώμη" στους αυτόχθονες.
Θα ονομάζεται «Πόρτρετ» (Portrait), θα βρίσκεται στην κορυφή της οδού Σουόνστον (Swanston st.), στην τοποθεσία του Carlton Brewry, με 82 ορόφους και 550 διαμερίσματα, τα οποία θα αποτιμούνται από 296.000 μέχρι 1εκατ. δολάρια Αυστραλίας.
Οι πρεσβύτεροι των αυτοχθόνων της κοινότητας Wurrundjeri έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι, εκπρόσωπόs τους δε, δήλωσε αναφορικά ότι, "η τιμή για τους πρώτους κατοίκους της Μελβούρνης είναι η πρέπουσα, αν και καθυστερημένη".
πηγη
Κι εμείς συνεχίζουμε να… “ξεπλένουμε” την Τουρκία!
Πριν από 2 ώρες
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου