Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Πρεμιέρα σήμερα για τον αντικαπνιστικό νόμο- Παρελθόν θα αποτελέσει το τσιγάρο για τους κλειστούς και δημόσιους χώρους

Παρελθόν θα αποτελεί από σήμερα το κάπνισμα σε κλειστούς και δημόσιους χώρους, καθώς ξεκινά και επίσημα το νέο μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος.
Πλέον από σήμερα οι καπνιστές θα πρέπει να αλλάξουν συνήθειες σε κλειστούς χώρους, καφετέριες, δημόσιες Υπηρεσίες κτλ. και να σβήσουν το τσιγάρο που «αναλάμβαναν» πίνοντας το καφέ τους ή κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από τη δουλειά τους....

Σημειώνεται για όσους δεν συμμορφώνονται τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά και θα κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ για τους καπνιστές και από 500 έως 10.000 για τους υπεύθυνους των κλειστών δημόσιων χώρων, είτε πρόκειται για καταστηματάρχες είτε για διευθυντές υπηρεσιών.
Κάθε παράβαση θα καταγράφεται σε ηλεκτρονική βάση που δημιουργείται στο υπουργείο Υγείας, για να μπορεί ο ελεγκτής να βλέπει αν υπάρχει υποτροπή, ώστε να γνωρίζει αν θα πρέπει να προχωρήσει σε απλή επίπληξη ή σε επιβολή προστίμου. Στην αρχική φάση επιβολής του νόμου θα γίνονται παρατηρήσεις και επιπλήξεις, διευκρινίστηκε από το υπουργείο, και στη συνέχεια θα εφαρμόζονται πιο δραστικά μέτρα.
Υπεύθυνοι για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου θα είναι οι επόπτες υγείας, οι δημοτικοί αστυνομικοί και οι λιμενικοί.
Παρότι σήμερα το πρωί ξεκινά το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος μέχρι και χθες το μεσημέρι η δημοτική αστυνομία Τρικκαίων δεν είχε παραλάβει κάποιο επίσημο έγγραφο από το υπουργείο, στο οποίο θα γίνεται λόγος γύρω από την εφαρμογή, αλλά και για τις κινήσεις των υπαλλήλων.
Από την πλευρά της η διευθύντρια της Υπηρεσίας κ. Βούλα Καρανάσιου μιλώντας στην «ΕΡΕΥΝΑ» δήλωσε ότι η δημοτική αστυνομία βρίσκεται εν αναμονή της εγκυκλίου με την οποία θα διευκρινίζεται πλήρως ο ρόλος των δημοτικών αστυνομικών.
«Σκοπός της Υπηρεσίας μας είναι αρχικά να ξεκινήσουμε με συστάσεις, εξάλλου αυτός είναι ο αρχικός μας ρόλος. Η Υπηρεσία μόλις λάβει κάτι επίσημα στα χέρια της θα ξεκινήσει τους ελέγχους για την εφαρμογή του μέτρου», εξήγησε η κ. Καρανάσιου.
Πάντως το τελευταίο διάστημα πλησιάζοντας στην ημέρα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου τα παράπονα των τοπικών ιδιοκτητών καφετεριών και άλλων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν έντονα, μιλώντας ότι το μέτρο θα επιφέρει μείωση των πελατών στις επιχειρήσεις τους και εξηγώντας ότι θα πρέπει να δοθεί μια παράταση χρόνου.

e-erevna

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan