Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Επιζήσαντες και συγγενείς των θυμάτων τιμούν τη μνήμη όσων χάθηκαν στη σφαγή του Μπεσλάν.


Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Μπεσλάν σήμερα, έκτη επέτειο της τραγωδίας, στα ερείπια του σχολείου Νο.1, όπου ...


-- την 1η Σεπτεμβρίου 2004 ομάδα τσετσένων και οσέτιων ανταρτών κράτησε σε ομηρεία επί τρεις ημέρες 1.000 ανθρώπους, για να ακολουθήσει η επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, η αιματοχυσία και ο θάνατος 330 ανθρώπων μεταξύ των οποίων και 186 παιδιά.

Με λουλούδια στα χέρια εκατοντάδες επιζήσαντες της ομηρείας και συγγενείς των θυμάτων της σφαγής μετέβησαν στα ερείπια του σχολείου όπου εκτυλίχθηκε το δράμα. Πολλοί ήταν αυτοί που άφησαν λουλούδια και αναμμένα κεριά δίπλα στις φωτογραφίες των θυμάτων στο εσωτερικού του γυμνασίου όπου κρατούνταν όμηροι. Ο κόσμος επίσης άφησε μπουκάλια νερού κοντά στις φωτογραφίες, μια κίνηση στο εξής παραδοσιακή και συμβολική στη μνήμη των θυμάτων που είχαν μείνει χωρίς νερό επί τρεις ημέρες ομηρείας.

Το ρολόι ήχησε 09:15' τοπική ώρα (08:15' ώρα Ελλάδος), ώρα οι ένοπλοι αντάρτες εισέβαλαν σε σχολείο της πόλης αυτής του ταραγμένου ρωσικού Καύκασου, τη στιγμή που οι μαθητές με τους γονείς τους και εκπαιδευτικοί παρακολουθούσαν την τελετή για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι αντάρτες ζητούσαν τον τερματισμό του πολέμου στην Τσετσενία.

"Νιώθουμε θλίψη για την αδικία και την έλλειψη βούλησης των αρχών να εξηγήσουν γιατί οι όμηροι πέθαναν και γιατί όπλα μαζικής καταστροφής χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των ομήρων μέσα στο σχολείο", είπε η Αννέτα Γκαντιέβα που έχασε την κόρη της στη σφαγή του Μπεσλάν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και εμπειρογνώμονες, οι εκρήξεις στο εσωτερικό του σχολείου, κατά την έφοδο των ρωσικών δυνάμεων, προκλήθηκαν από "χειροβομβίδες" που ερρίφθησαν απ' έξω από το κτίριο.
Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan