Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Τοξικές πισίνες


Γενετικές μεταλλάξεις ή ακόμα και καρκίνο μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική έκθεση σε νερό που περιέχει χλώριο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τι θα πρέπει να προσέξουν όσοι γυμνάζονται σε πισίνες και κολυμβητήρια

Η καθημερινή άσκηση και η κολύμβηση μπορεί να βοηθούν στην απόκτηση καλλίγραμμου σώματος, ωστόσο σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε σε Κέντρο Ερευνών στη Βαρκελώνη υπό την επίβλεψη Έλληνα επιστήμονα, η καθημερινή έκθεση στο χλώριο της πισίνας είναι υπεύθυνη για γενετικές μεταλλάξεις αλλά και για την εμφάνιση καρκίνου...

Η έρευνα διεξήχθη σε μικρή ομάδα ατόμων που κολυμπούσαν σε κλειστές πισίνες και στη συνέχεια μελετήθηκαν οι αλλαγές που υπήρξαν σε δείκτες μόνιμων γενετικών μεταλλάξεων.

Τοξικές για το DNA επιπτώσεις παρατηρήθηκαν σε 49 υγιή άτομα μετά από κολύμβηση μόλις 40 λεπτών σε κλειστή χλωριωμένη πισίνα, ενώ βρέθηκαν αυξημένες ενδείξεις για την εμφάνιση καρκίνου σε υγιείς ανθρώπους, αλλά και για πιθανά αναπνευστικά προβλήματα από το χλώριο που χρησιμοποιείται ως μικροβιοκτόνο.

Ο Κογεβίνας, ο οποίος επίσης συνεργάζεται με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας της Αθήνας, δήλωσε πάντως ότι τα ευρήματα της έρευνας δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να κολυμπάνε σε πισίνες, καθώς "οι θετικές επιπτώσεις για την υγεία από την κολύμβηση μπορούν να αυξηθούν, αν μειωθούν τα επίπεδα αυτών των χημικών".

Και συνέχισε: "Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να σταματήσουμε την κολύμβηση, αλλά να ενθαρρύνουμε την μείωση των χημικών στις πισίνες" και πρόσθεσε ότι "τα προβλήματα μειώνονται αν οι κολυμβητές κάνουν ντους πριν μπουν στην πισίνα, αν φορούν σκουφάκι και δεν ουρούν μέσα στο νερό".


www.news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan