Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Εθνική Εορτή η 25η Μαρτίου.

Η 25η Μαρτίου είναι η μία από τις δύο Εθνικές Εορτές μας.Αυτήν την ημέρα τιμούμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, για να είναι η πατρίδα μας μια ελεύθερη χώρα σήμερα. Τιμούμε τους ήρωες της Επανάστασης του 1821.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαϊου 1453,και για τέσσερις αιώνες οι Έλληνες ζούσαν κάτω από την τούρκικη κατοχή.Πολλοί όμως από τους Έλληνες της εποχής δεν άντεχαν τον τούρκικο ζυγό και κατέφυγαν στα βουνά.Αυτοί ήταν και οι πρωτεργάτες της Επανάστασης.
Στις 25 Μαρτίου 1821 στη μονή της Μέγιστης Λαύρας στα Καλάβρυτα,ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός,σήκωσε το λάβαρο της Επανάστασης.Ουσιαστικά,τότε άρχισε και επίσημα η ελληνική Επανάσταση που μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες,οδήγησε στην ελευθέρωση και αναγνώριση του Ελληνικού κράτους το 1830 με τη Συνθήκη του Λονδίνου.Αυτήν τη Συνθήκη υπέγραψαν η Αγγλία,η Γαλλία και η Ρωσία στις 22 Ιανουαρίου 1830.
Στις 14 Αυγούστου 1832,δηλαδή 2 χρόνια αργότερα,ορίστηκαν και τα σύνορα της Ελλάδας να φτάνουν μέχρι τη νοητή γραμμή που έχει άκρα τον Παγασητικό και τον Αμβρακικό κόλπο.Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η Οθωμανική Αυτοκρατορία αποδέχτηκε αυτήν την απόφαση και από τότε ξεκινά η πορεία του Νέου Ελληνικού Κράτους.
Ο Εορτασμός της 25ης Μαρτίου ως Εθνικής Εορτής καθιερώθηκε με το διάταγμα 980,στις 15 Μαρτίου 1838.Το ίδιο έτος τελέστηκε και ο πρώτος επίσημος εορτασμός.
Τελέστηκε δοξολογία στον ναό της Αγίας Ειρήνης,στην οδό Αιόλου.Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε και ανάμεσά τους ήταν και οι αγωνιστές της Επανάστασης,οι οποίοι και αποθεώθηκαν.Μετά τη δοξολογία,οργανώθηκε γλέντι στην πλατεία Κλαυθμώνος.Επίσης,στον Λυκαβηττό,στήθηκε ένας φλεγόμενος σταυρός που έφερε τη φράση "ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ".
Από τότε,η 25η Μαρτίου,γιορτάζεται κάθε χρόνο,σαν μέρα τιμής στους ήρωες της Επανάστασης του 1821.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan