«Χαράτσι» καταγγέλλουν ότι καλούνται να πληρώσουν οι καταστηματάρχες των Τρικάλων για τα πνευματικά δικαιώματα στις ιδιωτικές εταιρείες ΑΕΠΙ, ΕΡΑΤΩ και Grammo.
Πέρα όμως από τα υψηλά ποσά, οι καταστηματάρχες υγειονομικού κυρίως ενδιαφέροντος, κάνουν λόγο για μη διαφανή διαδικασία τιμολόγησης ενώ τονίζουν ότι δεν γίνονται ούτε καν οι απαραίτητες διακρίσεις ανάμεσα στα μαγαζιά πόλεων και χωριών.
Το θέμα αναδείχθηκε από καταγγελίες πολλών συμπολιτών μας που βρέθηκαν να πληρώνουν τρεις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων, χωρίς να τους εξηγεί κανείς το γιατί και μάλιστα σε μία περίοδο όπου οι καταστηματάρχες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το ζήτημα άρχισε να απασχολεί έντονα τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, όταν πριν μερικά χρόνια οι εταιρείες είσπραξης φόρων για πνευματικά δικαιώματα αναπαραγωγής μουσικής, αυξήθηκαν από μία σε τρεις. Έτσι λοιπόν σήμερα, καλούνται να πληρώσουν διπλάσια, μη τιμολογημένα όπως καταγγέλουν ποσά, ακόμη και τα μαγαζιά που δεν έχουν μουσική ή έχουν συνδρομητική τηλεόραση.
Ζητούν ρύθμιση οι εστιάτορες
Μπροστά σε αυτά τα προβλήματα, αυτό που απαιτείται άμεσα είναι νομοθετική ρύθμιση που θα κρίνει και θα περιορίζει σε κάποιο πλαίσιο τη δράση των ιδιωτικών αυτών οργανισμών ώστε να κινείται το κόστος τους σε λογικά επίπεδα. Αυτό τονίζει και ο πρόεδρος των ιδιοκτητών εστιατόρων και ταχυφαγείων νομού Τρικάλων κ. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σε δήλωσή του στην «ΕΡΕΥΝΑ» τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα να περάσει σχετική τροπολογία.. «Θα πρέπει να κάποια στιγμή όχι μόνο να ενοποιηθούν οι εταιρείες για πνευματικά δικαιώματα, σε τραγουδιστές, δισκογραφικές, συνθέτες κτλ αλλά και να κοστολογηθούν ανάλογα με το είδος του καταστήματος. Τώρα πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως χωρίς να λαμβάνουν υπόψη οι εταιρείες εάν έχουμε μουσική ή όχι στα μαγαζιά μας. Οι εταιρείες αυτές κρίνουν ότι το κάθε μαγαζί μπορεί να βάλει μουσική».
Να δίνονται άδειες ανεξάρτητα από ΑΕΠΙ
«Θα πρέπει κάποια στιγμή να μπορούμε να παίρνουμε άδεια μουσικών οργάνων χωρίς πρώτα να χρειάζεται να έχουμε πληρώσει την ΑΕΠΙ, κάτι που μπορεί να γίνει με απόφαση της δημοτικής αρχής σε τοπικό επίπεδο. Η άδεια μουσικών οργάνων εκδίδεται για την ηχορύπανση και όχι για πνευματικά δικαιώματα οπότε θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητα», τονίζει ο κ. Θανάσης Πλαβός, πρόεδρος σωματείου ιδιοκτητών καφετεριών και κέντρων διασκέδασης. Αυτή τη στιγμή στην Ασκληπιού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν υπάρχει κατάστημα που να μην πληρώνει 1.000 ευρώ το λιγότερο ανά έρος στην ΑΕΠΙ. Γεγονός που σημαίνει ότι το ποσό αυξάνει αν υπολογίσει κανείς και τις άλλες δύο εταιρείες. Παλαιότερα, όπως υπενθυμίζει ο κ. Πλαβός, οι επιχειρηματίες είχαν χτυπήσει την πόρτα της δικαιοσύνης αφού τους είχαν ζητηθεί 5.000 ευρώ ανά έτος από το κάθε μαγαζί. Τότε οι καταστηματάρχες επιβεβαιώθηκαν και πλέον συζητούν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να στραφούν σε ομαδικές προσφυγές.
e-erevna
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου