Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Το σύμπαν εξαπλώνεται...


Αστρονόμοι μελέτησαν τη μαύρη ενέργεια

Την περίφημη «μαύρη ενέργεια» του σύμπαντος κατάφεραν να μελετήσουν οι αστρονόμοι για να φτάσουν σε πιο σαφή συμπεράσματα για την πορεία και το μέλλον του. Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά, καθώς το σύμπαν με τα συγκεκριμένα δεδομένα είναι καταδικασμένο να εξαπλώνεται ασταμάτητα ως την «ερημοποίησή» του.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αξιοποίησαν τον τρόπο με τον οποίο το φως αλλάζει πορεία λόγω ενός συμπλέγματος γαλαξιών, ώστε να μετρήσουν την ποσότητα της «σκοτεινής ενέργειας» της αβύσσου...

Το γαλαξιακό σύμπλεγμα φέρει το όνομα «Abell 1689» και στην ουσία χρησίμευσε στους επιστήμονες ως γαλαξιακός μεγεθυντικός φακός για να μελετήσουν την πορεία του φωτός μετά από αυτόν και να κατανοήσουν αντίστοιχα την δράση της «μαύρης» ενέργειας. Ο «Abell 1689» βρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα γαλαξιακά συμπλέγματα που είναι γνωστά στην Επιστήμη. Η τεράστια μάζα του τον έκανε ιδανικό εργαλείο μελέτης των ερευνητών στη συγκεκριμένη μελέτη.

Η «μαύρη» ή «σκοτεινή» ενέργεια είναι μια μυστηριώδης μορφή ενέργειας που είναι αόρατη και γίνεται αντιληπτή μόνο από την επίδρασή της στο σύμπαν. Αυτή η επίδραση δεν είναι άλλη από την επιτάχυνση της εξάπλωσης του.

Το συμπέρασμα των αστρονόμων είναι ότι το σύμπαν θα συνεχίσει να εξαπλώνεται απεριόριστα, μέχρι κάποια στιγμή να γίνει ένα κρύο, χωρίς ζωή μέρος. Οι συνθήκες που θα επικρατούν, αντιστοιχούν στη θερμοκρασία που οι επιστήμονες ονομάζουν «απόλυτο μηδέν».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Eric Jullo, ο οποίος προέρχεται από εργαστήριο της NASA. Η ερευνητική ομάδα τονίζει ότι επιτέλους γίνεται γνωστή η μοίρα του σύμπαντος με ακρίβεια. Τα πλήρη στοιχεία της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Science».

Πηγή: bbc

ΥΓ: Φάσκουν και αντιφάσκουν αυτοί οι "επιστήμονες"

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan