Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Ζητούν να... βομβαρδίσουν τα κουνούπια από αέρος!


92 τα κρούσματα του ίου του Δυτικού Νείλου. 8 οι νεκροί. Δεν ψέκασαν έγκαιρα λένε οι κάτοικοι της Μακεδονίας. Νέους ψεκασμούς από αέρος ζητούν οι επιστήμονες.

“Δεν επαρκούν οι εντατικοί ψεκασμοί με επίγεια μέσα και πρέπει να εξετάσουμε το συντομότερο δυνατό το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε μαζικούς αεροψεκασμούς με ειδικά ελικόπτερα και ελαφρά αεροπλάνα, για να έχουμε αποτελεσματική μείωση του πληθυσμού των μολυσμένων κουνουπιών από τον ιό του Δυτικού Νείλου»...
Η αγωνιώδης αυτή έκκληση διατυπώνεται με έμφαση τις τελευταίες ημέρες, κυρίως από επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, στις ειδικές συσκέψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις οποίες συμμετέχουν τα υπουργεία Υγείας, Γεωργίας και Εσωτερικών, καθώς τα κρούσματα λοιμώξεων ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη, φτάνοντας μέχρι και 17 την ημέρα, με πιθανότητα μέχρι την Τρίτη να ξεπεράσουν συνολικά τα 120!
Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται ήδη 8 σοβαρά περιστατικά και 30 άτομα σε διάφορες κλινικές. Συνολικά 8 άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό κατέληξαν, άλλα 44 ιάθηκαν πλήρως και βγήκαν από το νοσοκομείο, ενώ 3 δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.
Σύμφωνα με το “Έθνος της Κυριακής” τους επιστήμονες προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι τα πουλιά -κυρίως κοράκια και καρακάξες- που αποτελούν «δεξαμενές» του ιού του Δυτικού Νείλου, ενδεχομένως να τον μεταφέρουν και σε άλλες περιοχές, γι’ αυτό τέθηκαν σε επιφυλακή υπηρεσίες κτηνιατρικής και εκτός των νομών που ήδη έχουν κρούσματα, συγκεντρώνοντας δείγματα από νεκρά πουλιά, αλλά και νεκρά ζώα, άλογα κ.ά., που στέλνονται στα εργαστήρια για να διαπιστωθεί αν είναι μολυσμένα με τον ιό.
Επίσης με ειδικές «παγίδες εντόμων» συγκεντρώνονται προς εξέταση δείγματα κουνουπιών και από άλλες περιοχές, με χαρακτηριστικά που ευνοούν την παρουσία τους.
Το θέμα με την αιμοδοσία και τη δέσμευση 2.000 φιαλών αίματος, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας, ρυθμίζεται με μεταφορά αίματος όπου χρειάζεται από άλλες περιοχές, ενώ είναι σε εξέλιξη και η προμήθεια των αντιδραστηρίων για ν’ αρχίσει η μοριακή εξέταση των δεσμευμένων παρτίδων, πριν δοθούν για χρήση.
Το αίτημα των ειδικών επιστημόνων για να ριχθούν στη μάχη κατά των κουνουπιών (που εργαστηριακά διαπιστώθηκε ότι ανήκει στο γένος Culex) και αεροπλάνα έχει διατυπωθεί και από Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις -σειρά έγγράφων έχει στείλει και η αντινομάρχης Υγείας Θεσσαλονίκης- ενώ στο υπουργείο Γεωργίας υπάρχουν δύο τάσεις: η μία που υποστηρίζει τη χωρίς καθυστέρηση συμμετοχή και αεροπλάνων σε μαζικούς ψεκασμούς, ειδικά στις περιοχές που καταγράφονται πολλά κρούσματα -με τήρηση ασφαλώς μέτρων που θα αποτρέπουν οικολογικές επιπτώσεις- ενώ υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου εξακολουθούν να εκφράζουν επιφυλάξεις, «φρενάροντας» αυτή την πιθανότητα.
Οι ψεκασμοί είναι πάντως το θέμα που θα απασχολήσει και αυτή την εβδομάδα τους ειδικούς στις συσκέψεις τους μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
Ηδη έχει επιλυθεί ένα άλλο πρόβλημα για τους επίγειους ψεκασμούς, με παρέμβαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλη Καρχιμάκη, καθώς έως τώρα δεν υπήρχε άδεια για τη χρήση ειδικών νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση των κουνουπιών, παρότι είχαν ήδη έγκριση από τον αρμόδιο φορέα της ΕΕ. Μάλιστα, διατέθηκαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ειδικά μηχανήματα γερμανικής τεχνολογίας από τον Δήμο Τυχερού, που προσαρμόζονται σε γεωργικούς ελκυστήρες και κάνουν ψεκασμούς με τη μορφή νεφών, για εξόντωση όχι των νυμφών, αλλά ενήλικων κουνουπιών.
Τα μηχανήματα αυτά και άλλα παρόμοια, που διέθεταν οι τοπικές αρχές, δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν επειδή δεν υπήρχε έγκριση για τα συγκεκριμένα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται με τη μορφή δημιουργίας «τείχους νεφών». Χρειάστηκε η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Γεωργικών Φαρμάκων (ΑΣΥΓΕΦ) το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως, μετά από εντολή του υφυπουργού Γεωργίας, που υπέγραψε στη συνέχεια και τη σχετική απόφαση έγκρισης.
Ηδη σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα και Ημαθία, εκτός των συνεργείων ψεκασμού που έχουν συγκροτήσει οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, ανέλαβαν δουλειά και συνεργεία μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας ψεκασμών.
Με συντονισμό του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών (το μοναδικό που υπάρχει στην Ελλάδα και εδρεύει στον Νομό Σερρών) γίνονται ψεκασμοί. Εκπρόσωποι του Κέντρου βρέθηκαν κατ’ επανάληψη κυρίως στην Εδεσσα και τη Βέροια όπου συναντήθηκαν με τις τοπικές αρχές (νομάρχη και δημάρχους) με σκοπό να πληροφορήσουν τους υπεύθυνους, για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κουνουπιών.
Σε όλες τις επαφές τους με τον κόσμο, οι επιστήμονες επικεντρώνουν την προσπάθειά τους, με αφίσες, έντυπο υλικό και ομιλίες, σ’ ένα κεντρικό, ευρηματικό σύνθημα: «Ιός του Δυτικού Νείλου: Μη φοβηθείτε. Απλά φυλαχτείτε από τα κουνούπια».
Οδηγίες προς γιατρούς
Λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου θεωρείται ότι έχει κάθε ασθενής που πληροί τουλάχιστον ένα από τα κλινικά (Α) ΚΑΙ ένα από τα εργαστηριακά κριτήρια (Β).
Κλινικά Κριτήρια: Οποιοδήποτε άτομο με ένα από τα παρακάτω: α) Εγκεφαλίτιδα (οξεία διαταραχή επιπέδου συνείδησης με πυρετό) β) Ασηπτη μηνιγγίτιδα γ) Αλλες οξείες κλινικές εκδηλώσεις από το Κεντρικό ή το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα (π.χ. παράλυση, πάρεση, σπασμοί, αισθητικές διαταραχές κλπ.) δ) Πυρετός χωρίς κλινικές εκδηλώσεις από το νευρικό σύστημα και απουσίαάλλης πιθανότερης διάγνωσης.
Εργαστηριακά κριτήρια Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω: α) Απομόνωση ή ανίχνευση του ιού σε αίμα ή ΕΝΥ ή άλλο ιστό (καλλιέργεια ή ανίχνευση γονιδιακού υλικού με τεχνικές PCR) β) Ανίχνευση στο ΕΝΥ ειδικών αντισωμάτων IgM για τον ιό γ) Ανίχνευση στον ορό ενός από τα παρακάτω: - υψηλός τίτλος αντισωμάτων IgM ή - αύξηση τίτλου αντισωμάτων IgG σε διαδοχικά δείγματα ορών.
Ο δεκάλογος του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών - Οσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μετάδοση του ιού
Τι είναι και πού εντοπίζεται ο ιός του Δυτικού Νείλου;
Ο ιός του Δ. Νείλου (West Nile Virus - WNV) είναι ένας φλαβι-ιός που εντοπίζεται συνήθως στην Αφρική, Δυτική Ασία, Μέση Ανατολή, αλλά και Ευρώπη - USA.
Τι είναι η εγκεφαλίτιδα που προκαλεί;
Είναι μια φλεγμονή του εγκεφάλου, που μπορεί να προκληθεί επίσης και από τραυματισμό του κεφαλιού ή βακτηριακές μολύνσεις.
Πώς μπορεί κανείς να προσβληθεί;
Οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από το τσίμπημα κουνουπιού το οποίο είναι μολυσμένο με τον ιό.
Τα κουνούπια προσλαμβάνουν τον ιό όταν τσιμπούν μολυσμένα με αυτόν πτηνά. Τα κουνούπια αυτά μεταφέρουν κατόπιν τον ιό σε ανθρώπους και ζώα όταν τους τσιμπούν για να πάρουν αίμα.
Αλλοι τρόποι μετάδοσης είναι: Μεταμόσχευση οργάνων, μετάγγιση αίματος, κάθετη μετάδοση (ενδομήτρια), θηλασμός (μια περίπτωση έχει καταγραφεί), εργαστηριακή λοίμωξη.
Μπορεί ο ιός να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο;
ΟΧΙ, ο ιός ΔΕΝ μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο γιατί χρειάζονται ενδιάμεσοι ξενιστές.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Ανθρωποι με ηλικία άνω των 50 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τέτοιες ασθένειες, επειδή καθώς κάποιος μεγαλώνει, δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τα νοσήματα.
Ανθρωποι με καταπονημένο ανοσοποιητικό σύστημα επίσης κινδυνεύουν, αλλά ο καθένας μπορεί να μολυνθεί με τον ιό. Ωστόσο πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων που προσλαμβάνουν τον ιό εμφανίζουν την ασθένεια.
Μεταδίδεται ο ιός με άλλα έντομα εκτός των κουνουπιών;
Παρότι έχει βρεθεί σε τσιμπούρια, εντούτοις δεν έχει βρεθεί συσχέτιση μολυσμένων τσιμπουριών με μετάδοση νόσου W.N.
Εχει ανιχνευθεί σε άλλα ζώα ο ιός;
Σε άλογα, γάτες, οικιακά κουνέλια και σε άλλα ασυνήθη για τη χώρα μας θηλαστικά.
Αν ζούμε σε μια περιοχή όπου έχει ανιχνευθεί ο WNV θα αρρωστήσουμε; Οχι!
Ακόμη και σε περιοχές που ο ιός κυκλοφορεί, πολύ λίγα κουνούπια είναι μολυσμένα με τον ιό, ακόμη και αν το κουνούπι είναι μολυσμένο, λιγότερο από 1% των ανθρώπων που θα τσιμπηθούν και θα μολυνθούν, θα εκδηλώσει νόσο, το ποσοστό εκδήλωσης σοβαρής νόσου από τσίμπημα κουνουπιού είναι εξαιρετικά χαμηλό.
Ποια είναι τα συμπτώματα εμφάνισης της εγκεφαλίτιδας WN;
Πυρετός. Μυαλγίες. Συγχυτική κατάσταση. Εντονη κεφαλαλγία.
Ποια είναι η θεραπεία; Ποια τα προληπτικά μέτρα για την προσβολή από τη νόσο;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, αλλά παρέχεται μόνο υποστηρικτική αγωγή. Δεν υπάρχει σχετικό εμβόλιο.
Αποτελεσματική πρόληψη είναι η προστασία από τα κουνούπια: Χρήση εντομοαπωθητικών (κουνουπέλαια, ταμπλέτες κλπ.), κατάλληλη ενδυμασία για μείωση της εκτεθειμένης δερματικής επιφάνειας, συνεργασία με τους ειδικούς για μείωση των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών, εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών.

www.newsit.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan