Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Σκύλος, αυτός ο φίλος....


Δεν είναι έκπληξη, αλλά επιβεβαιώθηκε και πειραματικά, ότι η παρουσία ενός σκύλου, ακόμη και στο χώρο της δουλειάς, κάνει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται καλύτερα μεταξύ τους.

Πως θα σας φαινόταν ένα μπορούσατε να φέρετε το σκύλο σας στη δουλειά από το να μένει μόνος στο σπίτι; Απίθανο έτσι; Ε λοιπόν δε σας σταματά τίποτε από το να το κάνετε πράξη εάν πείτε στον εργοδότη σας ότι σας κάνει πιο παραγωγικούς...

Κι όμως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Μάουντ των ΗΠΑ, η παρουσία των τετράποδων φίλων μας στο χώρο εργασίας ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ των εργαζομένων και μας κάνει πιο παραγωγικούς.

Ειδικότερα, ο ερευνητής, επικεφαλής της έρευνας, Κρίστοφερ Χοντς με τους συνεργάτες του έκανε δύο πειράματα: Στο πρώτο μοίρασαν 48 άτομα σε 12 ομάδες των τεσσάρων και τους ζήτησαν να δημιουργήσουν ένα 15λεπτο διαφημιστικό σποτ για ένα προϊόν. Όλοι είχαν δικαίωμα να πουν την άποψή τους αλλά θα έπρεπε να συνεργαστούν και να διαλέξουν από κοινού ένα από αυτά.

Μάλιστα κάποιες ομάδες είχαν μαζί τους τη παρουσία κάποιου σκύλου, ενώ άλλες όχι. Στο τέλος της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για το πώς ένιωσαν που έπρεπε να συνεργαστούν με τα μέλη της ομάδας.

Τα αποτελέσματα του πρώτου πειράματος έδειξαν ότι όσες ομάδες είχαν για συντροφιά τους κάποιο σκυλί έτειναν να λειτουργήσουν καλύτερα σαν ομάδα και να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλο.

Έπειτα, στο δεύτερο πείραμα, ο Χοντς χρησιμοποίησε 13 ομάδες των τεσσάρων ατόμων και σε όλες τέθηκε το δίλημμα του φυλακισμένου. Οι συμμετέχοντες κατηγορούνταν δηλαδή για ένα έγκλημα και χωρίς να μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, έπρεπε να αποφασίσουν εάν θα καταδώσουν κάποιον από την ομάδα ή εάν θα σιωπήσουν.

Έαν κάποιος κατέδιδε κάποιον από την ομάδα και οι άλλοι τρεις δεν μιλούσαν τότε επιβαλλόταν η μικρότερη δυνατή ποινή, ενώ εάν μόνο ένας δεν πρόδιδε την ομάδα τότε επιβαλλόταν η μεγαλύτερη ποινή. Η δεύτερη μικρότερη ποινή ήταν όταν κανείς από την ομάδα δεν πρόδιδε κανένα και ούτω καθεξής.

Εδώ όσες ομάδες είχαν παρέα ένα σκύλο είχαν 30% μικρότερη πιθανότητα να καρφώσουν κάποιον σε σχέση με τις ομάδες που δεν είχαν μαζί κάποιο τετράποδο φίλο.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Διεθνούς Κοινότητας Ανθρώπινης Ηθολογίας στο Μάντισον του Γουισκόνσιν.

Ηθικό δίδαγμα: Περισσότεροι σκύλοι στα γραφεία και λιγότεροι στις φυλακές

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan