Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Σόγια, το καλύτερο... αντισυλληπτικό


Το ενδεχόμενο η σόγια να επηρεάσει τη γονιμότητά σου θα πρέπει να σε απασχολήσει πολύ πριν χτυπήσει το βιολογικό ρολόι της συντρόφου σου και εσύ αποφασίσεις να παίρνεις και επίδομα τέκνου από τη δουλειά σου.


Δε χρειάζεται να το σκεφτείς τη στιγμή που θα αποφασίσεις να κάνεις οικογένεια, γιατί τότε η ζημιά μπορεί να έχει ήδη γίνει. Το ενδεχόμενο η σόγια να επηρεάσει τη γονιμότητά σου θα πρέπει να σε απασχολήσει πολύ πριν χτυπήσει το βιολογικό ρολόι της συντρόφου σου και εσύ αποφασίσεις να παίρνεις και επίδομα τέκνου από τη δουλειά σου...

Πολλοί είναι οι άντρες που αποφεύγουν να καταναλώνουν σόγια, λόγω της σύνδεσης που έχουν με τις θηλυκές ορμόνες. Ο λόγος για τον οποίο οι άντρες αποφεύγουν τόσο πολύ το συγκεκριμένο όσπριο, είναι ακριβώς αυτή η συσχέτιση: αυτοί που γυμνάζονται χρειάζονται μεγαλύτερη συγκέντρωση τεστοστερόνης, εάν επιθυμούν να δουν τους μυς τους να φουσκώνουν. Τελικά όμως ποια είναι η αλήθεια για τη σόγια και τη γονιμότητα και πως συνδέονται μεταξύ τους;

Σόγια και σπέρμα
Πρώτο απ’ όλα και μεγαλύτερο ως ζήτημα σχετικά με τη σόγια και τη γονιμότητα είναι η ποσότητα του σπέρματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι διατροφικά προγράμματα που περιλαμβάνουν σόγια ενδέχεται να μειώσουν την ποσότητα του σπέρματος έως και στο μισό του φυσιολογικού.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης για τη σόγια και τη γονιμότητα, οι ερευνητές εξέτασαν 99 άντρες οι οποίοι ήδη υπέφεραν από προβλήματα γονιμότητας. Αυτοί που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες σόγιας είχαν μικρή ποσότητα σπέρματος. Αυτό οφείλεται στα χημικά στοιχεία που περιέχει η σόγια και είναι γνωστά με το όνομα ισοφλαβόνες.

Επιπροσθέτως, η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων στο σώμα σχετίζεται με την αύξηση του ποσοστού του λίπους, η οποία παρουσιάζει πρόβλημα στους άντρες στο να μείνουν αδύνατοι. Σαν αποτέλεσμα, μία δίαιτα πλούσια σε προϊόντα σόγιας θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα κάποιου να χάσει λίπος.

Ήδη γνωρίζουμε ότι οι πιο ευτραφείς άντρες αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Αυτά γίνονται ακόμα πιο έντονα όταν ακολουθείται πρόγραμμα διατροφής που περιέχει σόγια.

Αντιμετώπισε την κατάσταση με προοπτική
Αυτό που είναι σημαντικό να έχεις στο μυαλό σου σχετικά με θέμα της σόγια και της γονιμότητας είναι ότι οι περισσότερες μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει δραματική επιρροή στη γονιμότητα των αντρών από την κατανάλωση τροφών με σόγια σχετίζονται με την εισαγωγή της σε μεγαλύτερο ποσοστό. Για παράδειγμα, μία έρευνα έδειξε ότι ποντίκια που κατανάλωσαν μικρότερη δόση σόγιας (2mg/kg του βάρους του σώματός τους) για μία περίοδο περίπου 90 ημερών, δεν επηρεάστηκαν από τη σόγια. Παρόλα αυτά, καταναλώνοντας μετριασμένες ή μεγαλύτερες δόσεις σόγιας (20mg/kg ή 100mg/kg) υπήρχαν συνέπειες.

Το επίπεδο της σόγιας στα περισσότερα φαγητά είναι ιδιαίτερα υψηλό. Έτσι, όταν σκέφτεσαι για σόγια και γονιμότητα, φρόντισε να έχεις πάντα στο νου σου πόσο συχνά καταναλώνεις σόγια και σε τι ποσότητα.

Για να σου δώσουμε μια ιδέα, παρακάτω υπάρχουν κάποια φαγητά που περιέχουν σόγια και η ποσότητα των ισοφλαβονών που αυτά περιλαμβάνουν:

Μαγειρεμένα φασόλια σόγιας (1/2 κούπα) – 47 mg
Γάλα σόγιας (1 κούπα) – 30 mg
Γιαούρτι με σόγια (1/2 κούπα) – 21 mg
Τυρί με σόγια (1 oz) – 2 mg

Έτσι, για παράδειγμα, αν ζυγίζεις 80 κιλά, θα πρέπει από τα 8.000mg να καταναλώσεις 1600mg σόγιας για να συσχετιστεί η σόγια με τη γονιμότητά σου. Γνωρίζοντας τα παραπάνω ποσοστά μπορείς εύκολα να καταλάβεις πόση ποσότητα σόγιας μπορείς να καταναλώσεις, πριν αυτή αρχίσει να επηρεάζει τη γονιμότητα.

Άλλα φαγητά τα οποία θα πρέπει να προσέχεις
Εκτός από τη σόγια, την οποία πρέπει να καταναλώνεις με σύνεση αν επιθυμείς να αποκτήσεις απογόνους, υπάρχουν ορισμένα ακόμα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να έχεις στο νου σου.

Ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός σου είναι η οξύτητα του περιβάλλοντος. Από τη στιγμή που το σπέρμα προτιμά πιο αλκαλικές συνθήκες, τα φαγητά που συγκεντρώνουν υψηλά επίπεδα αμμωνίας στο σώμα -μία δίαιτα που περιέχει πολύ κρέας, για παράδειγμα- μπορεί να αποδειχθούν προβληματικά.

Επίσης, θα πρέπει να φροντίζεις να καταναλώνεις φαγητά που έχουν υψηλά επίπεδα ψευδάργυρου. Πρόκειται για μία τροφή που βοηθά στην αύξηση της ποσότητας του σπέρματος και των επιπέδων της τεστοστερόνης. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να προσέξεις γιατί η σόγια μειώνει την απορρόφηση του ψευδαργύρου. Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο θα πρέπει να προσέχεις τις ποσότητες σόγιας που καταναλώνεις. Τα φαγητά που περιέχουν υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου είναι τα στρείδια, φασόλια, οι ξηροί καρποί, και τα αμύγδαλα.

Πρόσεχε να έχεις πάντα στο μυαλό σου τα παραπάνω όταν σκέφτεσαι τη γονιμότητά σου. Αν αντιμετωπίζεις ήδη προβλήματα, είναι καλύτερο να επισκεφτείς το γιατρό σου και να κάνεις κάποια τεστ. Αν πρόκειται όμως για προληπτικούς λόγους, το να προσέχεις τα φαγητά που καταναλώνεις, είναι κάτι που θα σε βοηθήσει πάρα πολύ.


www.menslounge.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan