Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Η μαύρη επέτειος των «Σεπτεμβριανών»


Ο μεγάλος διωγμός των Ελλήνων από την Πόλη

Με τον όρο «Σεπτεμβριανά» εννοούμε την επίθεση που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές, εναντίον της πολυπληθούς και ευημερούσας ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955...



--

Η έκρηξη ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού στο Τούρκικο Προξενείο της Θεσσαλονίκης ήταν η αφορμή για να συγκεντρωθεί πλήθος που ξεπερνούσε τα 50.000 άτομα στη συνοικία Περάν στην Πόλη, και να στραφούν εναντίον των ελληνικών περιουσιών. Λεηλασίες, βιασμοί ακόμα και δολοφονίες ήταν ο τραγικός απολογισμός από τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν από τους Τούρκους μέχρι την 7η Σεπτεμβρίου όταν επενέβη ο στρατός για να σταματήσει τα έκτροπα.

Παρόμοια επεισόδια όμως έγιναν και στην Σμύρνη, οπού τούρκοι εθνικιστές έκαψαν το ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση της Σμύρνης. Στη συνέχεια, κατέστρεψαν το νεόκτιστο εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής, ενώ λεηλάτησαν σπίτια Ελλήνων στρατιωτικών, που υπηρετούσαν στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

16 Έλληνες βρήκαν τραγικό θάνατο, 4.348 καταστήματα καταστράφηκαν, 1.000 κατοικίες, 73 εκκλησίες είναι μερικά από τα αποτελέσματα του πόγκρουμ (όπως ονομάζεται η μαζική και οργανωμένη βίαιη επίθεση εναντίον κάποιας συγκεκριμένης εθνικής, θρησκευτικής ή άλλης ομάδας).

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan