Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Προσοχή στα παγωμένα ροφήματα με καφέ ή σοκολάτα


Προσοχή στα παγωμένα ροφήματα με βάση τον καφέ ή τη σοκολάτα. Κάποια από αυτά περιέχουν τόσο πολλές θερμίδες που αν καταναλώνονται τακτικά, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του κινδύνου να εκδηλωθεί καρκίνος και άλλες ασθένειες. Αυτό προειδοποιεί το Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο!Από το 1982 οπότε ιδρύθηκε, το Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) πρωτοπορεί στις έρευνες και την ενημέρωση όσον αφορά την πρόληψη. Οι επιστήμονες, επισημαίνει, είναι...
...πεπεισμένοι πως εκτός από την αποφυγή του τσιγάρου, η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους είναι το σημαντικότερο που μπορεί να κάνει κάποιος για την πρόληψη εκδήλωσης του καρκίνου. Υπάρχουν άλλωστε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το υπερβολικό βάρος συμβάλλει στην εκδήλωση έξι μορφών της νόσου: μετεμμηνοπαυσιακός καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του παγκρέατος, του ενδομητρίου και του νεφρού...
Οι υπεύθυνοι του WCRF, λοιπόν, δεν θα μπορούσαν να αδρανήσουν όταν διαπίστωσαν κάνοντας μια έρευνα σε μεγάλες αλυσίδες καφέ ότι κάποια ροφήματα με βάση τον καφέ ή τη σοκολάτα περιέχουν έως και παραπάνω από το ένα τέταρτο των θερμίδων που χρειάζεται να καταναλώνει καθημερινά η μέση γυναίκα. Το Frappuccino Μocha Dark Βerry των Starbucks, για παράδειγμα, που είναι ρόφημα με ζάχαρη, μόκα, σοκολάτα, κόκκινα φρούτα και κρέμα σαντιγί, σε ποσότητα 592 ml περιέχει 561 θερμίδες, ενώ η μέση γυναίκα χρειάζεται να καταναλώνει καθημερινά 2.000 θερμίδες και ο μέσος άνδρας 2.500 θερμίδες. Αν αφαιρέσει κάποιος τη σαντιγί, οι θερμίδες μειώνονται σε 457 και αν περιοριστεί στη λιγότερη ποσότητα (των 355 ml) πέφτουν στις 369, αλλά και πάλι είναι πολλές. «Πεντακόσιες θερμίδες περιμένει κανείς να τις περιέχει ένα βραδινό γεύμα, όχι ένα ρόφημα» λέει η δρ Ρέιτσελ Τόμσον, υπεύθυνη επιστημονικού προγράμματος στο WCRF. «Το να “κερνάει” κάποιος τον εαυτό του μια στο τόσο ένα ρόφημα τέτοιου τύπου δεν θα του κάνει κακό. Αν όμως το καταναλώνει τακτικά, αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει υπέρβαρος, γεγονός το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλώσει καρκίνο καθώς και άλλες ασθένειες όπως καρδιοπάθειες και διαβήτης. Καλό είναι να ελέγχουμε το διατροφικό περιεχόμενο των ροφημάτων αυτών, διότι υπάρχουν και παγωμένοι καφέδες με χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες». Στην πραγματικότητα ο Φιλίπ Σανσέζ, ο γενικός διευθυντής των Starbucks στη Γαλλία, συμφωνεί απόλυτα με τη δρα Τόμσον. «Πού και πού μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας ένα πλούσιο σε θερμίδες παγωμένο ρόφημα. Είναι προφανές όμως ότι η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο». Επισημαίνει άλλωστε ότι πλάι στους Frappuccino με τα σιρόπια και τη σαντιγί υπάρχουν και ροφήματα λάιτ, η επιλογή ανήκει πάντα στον καταναλωτή.
● Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), ένα υγιές σωματικό βάρος (με Δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ 18,5 και 25) είναι κλειδί για την πρόληψη του καρκίνου όπως και πολλών άλλων ασθενειών, από τις καρδιοπάθειες μέχρι τον διαβήτη.
● Το νερό, λένε οι ειδικοί, είναι πάντα το καλύτερο ποτό. Επειδή όμως ελάχιστοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αρκεστούν σε αυτό, συμβουλεύουν τα εξής: «Αν θέλετε να πιείτε έναν παγωμένο καφέ, προτιμήστε τη λάιτ εκδοχή, με αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα. Αποφύγετε επίσης όσους περιέχουν κρέμα γάλακτος, σαντιγί ή σιρόπι»

www.news24.gr.blogspot.com

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστουμε!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan