Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Κορυφαία λέξη του 2010… η «βουβουζέλα»!

Το πιθανότερο είναι ότι σαν σήμερα έναν χρόνο πριν, δεν θα πήγαινε καν το μυαλό σας τι ακριβώς μπορεί να είναι η «βουβουζέλα». Τώρα σίγουρα ξέρετε!

Η «βουβουζέλα» είναι μια από τις πιο διάσημες λέξεις για το 2010, σύμφωνα με το Global Language Monitor το οποίο αναλύει τις τάσεις που ισχύουν στις λέξεις, με έμφαση στα παγκόσμια αγγλικά.

«Οι πιο γνωστές λέξεις για αυτή τη χρονιά προέρχονται από μια περιβαλλοντική καταστροφή, από το Παγκόσμιο Κύπελλο, πολιτικοί ιδιωματισμοί, νέες λέξεις βασισμένες σε αρχαίες, από έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο οικονομικό κολοσσό και μια ηρωική διάσωση που κυριαρχούσε τις τελευταίες μέρες» λέει ο Paul JJ Payack, πρόεδρος του Global Language Monitor.

«Spillcam» είναι η λέξη που χρησιμοποίησαν οι περισσότεροι για να περιγράψουν τις εικόνες που ανέδειξε υποβρύχια κάμερα από την τεράστια οικολογική καταστροφή εξαιτίας του πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού. Η «βουβουζέλα» από την άλλη μεριά, είναι το εθνικό μουσικό όργανο των αφρικανών που έγινε παγκοσμίως γνωστό από το Μουντιάλ του 2010 στη Νότιο Αφρική και κατά γενική ομολογία… μας πήρε τα αυτιά! Το πιο γνωστό όνομα για το 2010 είναι το «Hu» από τον κινέζο πρόεδρο Hu Jintao.

Η ανάλυση και καταγραφή της παγκόσμιας φρασεολογίας ξεκίνησε από το 2000 και για εκείνη τη χρονιά οι πιο γνωστές λέξεις ήταν το «dot.com» και «W» από τον τότε αμερικανό πρόεδρο George W. Bush. Στις πιο γνωστές λέξεις της δεκαετίας περιλαμβάνονται το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», «9/11» και το όνομα «Obama». Την περυσινή χρονιά δυο από τις πιο γνωστές λέξεις ήταν το «Twitter» και ο «H1N1».

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan