Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Το ημερολόγιο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου…ημέρα δεύτερη




15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973. Η φοιτητική διαμαρτυρία λαμβάνει αντιδικτατορικό χαρακτήρα.Ο σταθμός καλεί τους πολίτες στο κέντρο της πόλης. Κυκλοφορεί η εφημερίδα του ελεύθερου πολυτεχνείου. Η αστυνομία ξυλοκοπεί...

όποιον κι όπως μπορεί. Στις 4 το απόγευμα κάνεις δεν μπορεί να μπει ή να βγει από το πολυτεχνείο. Τα μεσάνυχτα ο λαός της Αθήνας κατεβαίνει στους κεντρικούς δρόμους γύρω από το πολυτεχνείο.

800 μαθητές κάνουν συνέλευση στην αίθουσα της αρχιτεκτονικής. Ανοίγουν οι πύλες του πολυτεχνείου αλλά κανείς δε βγαίνει. Έξω οι συγκεντρωμένοι είναι περισσότεροι από δύο χιλιάδες.

Ακούγονται συνθήματα: «η χούντα θα πέσει από το λαό , ο λαός πεινάει το κεφάλαιο μασάει, έξι χρόνια αρκετά δε θα γίνουμε εφτά».

Μέχρι τα μεσάνυχτα οι συγκεντρωμένοι έφτασαν τις οκτώ χιλιάδες και περίπου οι μισοί παρέμειναν όλη τη νύχτα στην οδό Πατησίων. Εργάτες συμμετέχουν συμβολικά στην φοιτητική διαμαρτυρία. Οι πολίτες συντονίζονται με τον ραδιοφωνικό σταθμό των ελεύθερων πολιορκημένων. Η χούντα τρομοκρατείται κι ετοιμάζεται να λύσει το πρόβλημα με το μόνο τρόπο που γνωρίζει. Τη βία. Το ημερολόγιο γράφει 15 Νοεμβριου. Η ιστορία δεν έχει γραφτεί ακόμη.

από τη Μηχανή του Χρόνου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan