Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

ΕΣ: Ανείσπρακτα χρέη που θα υπερκάλυπταν το έλλειμμα


Το αλησμόνητο "λεφτά υπάρχουν" του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, έως αυτή τη στιγμή έχει στοιχειοθετηθεί με το να βρεθούν μέσω σκληρών μέτρων λιτότητας για τους πολίτες. Βέβαια, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, υπάρχουν ανείσπρακτα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 36 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αδυνατεί να τα εισπράξει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών και που θα υπερκάλυπταν το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2010 κατά 1,5 φορά. Στην έκθεση που υπέβαλε ο Ελεγκτικός Μηχανισμός προς τη Βουλή, προκύπτει ότι από τα βεβαιωθέντα έσοδα, εισπράττεται μόλις το 56,8% και τα υπόλοιπα προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα χρέη, ενώ μέρος αυτών διαγράφεται. Μάλιστα, το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών υπερκαλύπτει κατά 1,5 φορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2010 που ανέρχεται σε 21,9 δισεκατομμύρια ευρώ...

«Στη μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού θα συμβάλει αποφασιστικά η εισροή χρημάτων στα κρατικά ταμεία, που, κατά το υπάρχον λογιστικό σύστημα, επιβάλλει τη σταδιακή μείωση και όχι την αύξηση των δημοσίων εσόδων που εκκρεμούν προς είσπραξη», επισημαίνεται στην έκθεση.

Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ναυτεμπορική", για το έτος 2009 αποκαλύπτει ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο έως τις 31-12-2009 έφτασε στα 36,8 δισεκατομμύρια ευρώ ή στο 15,9% του ΑΕΠ, ποσό που αναλύεται σε:

1) 33,55 δισ. ευρώ είναι βεβαιωθέντα στις ΔΟΥ και

2)3,3 δισ. ευρώ είναι τα ανείσπρακτα χρέη των τελωνείων

Από τους φόρους, ύψους 89,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, που βεβαιώθηκαν εντός του 2009, εισπράχθηκαν μόλις 50,6 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 56,8% και έμεινε ανείσπρακτο το 43,2%. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αφορούν στα μη φορολογικά έσοδα, όπου το ποσοστό είσπραξης έναντι των βεβαιωθέντων διαμορφώθηκε στο 13,5%, ενώ στα φορολογικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους το ποσοστό είσπραξης ήταν 63,8% επί των βεβαιωθέντων.

Σημειώνεται ακόμη ότι από τα 33,55 δισεκατομμύρια ευρώ που οφείλονται στο Δημόσιο, τα 6,37 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από άμεσους φόρους παρελθόντων ετών, τα 10,64 δισεκατομμύρια ευρώ από έμμεσους φόρους παρελθόντων ετών, τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ από προσαυξήσεις, πρόστιμα και χρηματικές ποινές, τα 2,27 δισεκατομμύρια ευρώ είναι μη φορολογικές οφειλές παρελθόντων ετών, τα 776 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από φόρο εισοδήματος του 2009 και τα υπόλοιπα 4,26 δισεκατομμύρια ευρώ από άλλες κατηγορίες φορολογικών και μη φορολογικών εσόδων.

Το εισπρακτέο υπόλοιπο αναφέρεται σε έσοδα που έχουν βεβαιωθεί και δεν έχουν εισπραχθεί μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους, τα οποία διαγράφονται λογιστικά από το οικονομικό έτος στο οποίο έχουν βεβαιωθεί και επαναβεβαιώνονται ως έσοδα του επόμενου οικονομικού έτους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα περισσότερα ανείσπρακτα χρέη προς το Δημόσιο προέρχονται από πρόστιμα για φορολογικές κυρίως παραβάσεις, αλλά εντυπωσιακή είναι η διαπίστωση ότι από τους τρέχοντες έμμεσους και άμεσους φόρους δεν πληρώνεται ένα ποσοστό πάνω από 35%, ενώ, το 2008 το αντίστοιχο ποσοστό των «κακοπληρωτών» ήταν 32%.

Σημειώνεται ακόμη ότι από το 2003 έως το 2009, το υπόλοιπο των βεβαιωθέντων αλλά μη εισπραχθέντων εσόδων του Δημοσίου τριπλασιάστηκε, αφού, από 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2003, έφτασαν πέρυσι σε 33,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η καθυστέρηση στην είσπραξη των βεβαιωθέντων χρεών εγκυμονεί κινδύνους για την παραγραφή τους, με τις βεβαιωμένες αλλά ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο που διαγράφηκαν το 2009 να έχουν ανέλθει σε 731,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, το 2008, οι διαγραφές ξεπέρασαν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.


cosmo

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan