Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Πόλεμος για τα λουκάνικα στις πλατείες του Βερολίνου

Bookmark and Share

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, Είναι συνήθως χαμογελαστός. Ο Ρόλαντ Σμιτ έχει τη φήμη του πιο «χαρούμενου» πωλητή λουκάνικων στο Βερολίνο. Και αυτό παρ΄ όλο που η δουλειά του είναι από τις πιο βαριές και ανθυγιεινές. Ως περιφερόμενος πωλητής στην πλατεία Αλεξάντερπλατς, ο Σμιτ κουβαλά πάνω του ολόκληρο μαγαζί: μια σκάρα βάρους 16 κιλών στην κοιλιά, μια φιάλη αερίου στην πλάτη, και αμέτρητα λουκάνικα, ψωμάκια, και φακελάκια με μουστάρδα και κέτσαπ, γύρω από τη μέση του. Η τιμή του λουκάνικου είναι μόλις 1,20 ευρώ.



--
«Πουλάω και 400 κομμάτια την ημέρα» λέει. Στο τέλος βέβαια δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του. Ομως την άλλη μέρα βρίσκεται πάλι στο πόστο του. «Οι ανταγωνιστές καραδοκούν» λέει. «Αν δεν πάω εγώ, αμέσως θα βρεθεί κάποιος άλλος στη θέση μου».

Αυτός ο σκληρός ανταγωνισμός είναι ο λόγος για τον οποίον έχει χάσει τελευταία το γέλιο του. «Ο αριθμός τους αυξάνει από μέρα σε μέρα. Συχνά βρίσκονται 10ή και περισσότεροι πωλητές στην ίδια πλατεία».

Οι εφημερίδες της γερμανικής πρωτεύουσας μιλούν τον τελευταίο καιρό για «τον πόλεμο των λουκάνικων». Αντιμέτωποι είναι από τη μια η επιχείρηση του Μπέρτραμ Ρόλοφ, στην οποία απασχολείται ο Σμιτ, και από την άλλη δεκάδες άλλοι πλανόδιοι, που αντιγράφουν την επαναστατική του εφεύρεση. «Αν συνεχιστείαυτό, πάμε για φούντο» προβλέπει ο Ρόλοφ. Με τόσο χαμηλή τιμή το κομμάτι η επιχείρησή του μπορεί να επιζήσει μόνον αν έχει το μονοπώλιο στις πωλήσεις- διαφορετικά μηδενίζονται τα περιθώρια κέρδους.

«Ολα τα πράγματα έχουν ένα τέλος, μόνο το λουκάνικο έχει δύο» λένε οι Γερμανοί। Ομως ο πόλεμος του ανταγωνισμού θέτει σε κίνδυνο την πώλησή του. Και η μόνη ελπίδα του Ρόλοφ είναι τώρα η παρέμβαση του δήμου υπέρ της αυστηρής ρύθμισης της αγοράς- έτσι ώστε να μη μείνουν οι πλατείες του Βερολίνου χωρίς λουκάνικα.

newscity1

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan