Πεινάτε; Είναι η ώρα του δείπνου αλλά δεν έχετε αποφασίσει που και τι θα επιθυμούσατε για φαγητό; Οι επιλογές, ειδικά σήμερα στις μεγάλες πόλεις, είναι πολλές, αλλά μόνο δέκα κουζίνες προσφέρουν απόλαυση, αλλά ταυτόχρονα δεν επιβαρύνουν την υγεία μας...
Πρώτη και καλύτερη από όλες είναι η ελληνική.
Τα ευεργετικά για τον οργανισμό συστατικά του ελαιόλαδου είναι γνωστά, όπως και εκείνα των οσπρίων, των δημητριακών και των ψαριών. Πράγματι, η κατανάλωση παραδοσιακού μεσογειακού τύπου διατροφής ισοδυναμεί με πιθανότητες μειωμένες κατά 25% για την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Και οι άνθρωποι χάνουν περισσότερο βάρος και αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι με αυτό το είδος της διατροφής, το οποίο είναι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, σε σχέση με μια παραδοσιακή δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά”, επισημαίνεται στην ίδια μελέτη.
Η δεύτερη ονομάζεται California Fresh.
Πρόκειται για τη διατροφή που ακολουθούν οι κάτοικοι της περιοχής της Καλιφόρνιας. Αλλά, μπορεί ο καθένας όπου και αν βρίσκεται να απολαμβάνει τα αποτελέσματα αυτής της διατροφής, η οποία βασίζεται στην κατανάλωση ουσιαστικά φρέσκων λαχανικών και φρούτων της εποχής.
Η τρίτη είναι η βιετναμέζικη, η οποία βασίζεται στα λαχανικά, τα ψάρια και τα όστρακα. Αλλά, είναι ωφέλιμη γιατί κατά την παρασκευή της ο μάγειρας βράζει κατά βάση το φαγητό και έτσι δεν προσθέτει λιπαρά. Επίσης, ο κόλιανδρος, η μέντα, ο άνιθος και το κόκκινο τσίλι, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον φημίζονται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Τέταρτη είναι η γιαπωνέζικη.
Αν και πολλοί δεν την προτιμούν γιατί δεν αντέχουν στην ιδέα των sushi, η γιαπωνέζικη κουζίνα επειδή αποτελείται κυρίως από ψάρια θεωρείται πολύ υγιεινή.
Πέμπτη είναι η ινδική.
Μόλις σκεφτείς “ινδικό φαγητό” πάει ο νους σου στα μπαχάρια, όπως το τζίντζερ, το κόκκινο τσίλι, το κύμινο, ο κάρδαμος, το μαύρο πιπέρι, η κανέλα, ο κορίανδρος και βεβαίως το κάρυ.
Το κάρυ προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Έκτη είναι η ιταλική.
Παρόλο που δεν θεωρείται από τις πιο ελαφριές, μόνο από το γεγονός ότι χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα φαγητά η ντομάτα κερδίζει την έκτη θέση.
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το λυκοπένιο στις ντομάτες βοηθά στην προστασία των γυναικών από τον καρκίνο του μαστού.
Επίσης, το σκόρδο, ο βασιλικός και όλα τα υπόλοιπα βότανα περιέχουν βιταμίνες Α και C.
Στην έβδομη θέση είναι η ισπανική.
Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα πιάτα που έχει να προσφέρει αυτή η κουζίνα είναι τηγανητά, οι ποσότητες στα λεγόμενα “tapas” είναι μικρές και δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό.
Πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες της ροκ σκηνής ακολουθούν αυτή τη δίαιτα για να διατηρήσουν τη γραμμή τους, καθώς καταναλώνουν πολλά ψάρια και λαχανικά.
Ύστερα, στην όγδοη θέση βρίσκεται η μεξικανική κουζίνα.
Μην πάει ο νους σας σε αυτά τα λαχταριστά πλούσια σε θερμίδες πιάτα που σερβίρονται σε αλυσίδες εστιατορίων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η παραδοσιακή μεξικανική κουζίνα δεν έχει καμία σχέση με αυτά.
Βασίζεται στα όσπρια, κυρίως τα φασόλια, την ντομάτα και το καλαμπόκι.
Προτελευταία έρχεται η κουζίνα των χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Και οι 12 χώρες της Νότιας Αμερικής διαθέτουν διαφορετική κουζίνα και διαφορετικές παραδόσεις.
Ωστόσο, όμως, αποτελούν μια κατηγορία, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης νωπών φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, μαζί με τα υψηλά σε πρωτεΐνες δημητριακά όπως το quinoa.
Στην πραγματικότητα, ένα τυπικό γεύμα της Νότιας Αμερικής αποτελείται από ρύζι και φασόλια.
Τελευταία, είναι η κουζίνα της Ταϊλάνδης.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι σούπες που τρώνε καθημερινά οι Ταϊλανδοί αποτελούν το καλύτερο φάρμακο για τον καρκίνο. Οι γαρίδες, ο κόλιανδρος, το λεμονόχορτο, η πιπερόριζα, και άλλα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα της Ταϊλάνδης, διαπιστώθηκε ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες 100 φορές περισσότερο σε σχέση με άλλα τρόφιμα.
Πηγή
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου